Glas Javnosti

SMRT KOJA JE ZADIVILA I NEPRIJATELJA: Dva ruska pilota POGINULA da bi spasla svoje saborce! Ukrajinci im odali najveće poštovanje

Svet
Autor: Glas javnosti/Kurir

Aleksandar Antonov i Vladimir Nikišin, dvojica pilota ruske paravojne formacije Vagner poleteli su 2. decembra na svom Suhoju 24 da izvrše udare po ukrajinskoj koloni koja se kretala na slabo branjeni položaj Wagnera kod Klešejevke, južno od Bahmuta.

Pre nego što su mogli da izvrše napad, su pogođeni projektilom iz sistrema MANPADS a avion im je zapaljen.

Našavši se u smrtnoj opasnosti, njih dvojica nisu međutim pokušali da se spasu katapultiranjem, već su odlučili su se s avionom punim goriva i naoružanim setom projektila zabiju u kolonu koja se kretala ka njihovim saborcima.

Oni su svoj avion usmerili pravo na kolonu, pri čemu su uništili toliko neprijateljske sile da ukrajinska kolona nije mogla da izvršiti borbeni zadatak i napad je obustavljen.

Pre dva dana u Rusiju su posle pregovora sa Ukrajincima vraćena tela dvojice pilota, a pregovorima je prisustvovao i sam osnivač PMC Vagnera Evgenij Prigožin, koji je posle toga izjavio:

„Poslali su nam naše saborce, vratili ih kućama, vratili ih sa dostojanstvom i poštovanjem. Njih cela država poštuje, mi poštujemo i neprijatelja. Sada su ponovo sa nama - ovo je važno“, rekao je on.

On je istakao da je „pregovaračka grupa za povratak tela Vagnerovih boraca uradila ogroman posao kako bi zemlji vratila heroje uz vojne počasti“.

Prema navodima sa društvenih mreža, Ukrajinci toliko poštuju pripadnike ove jedinice, koji se nazivaju i „muzičari“ da su sami prekrili njihove kovčege ruskim zastavama i zastavama „Vagnera“.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR