Glas Javnosti

SMISLILI NOVI METOD IZVRŠENJA SMRTNE KAZNE : Umesto injekcije sada puštaju gas, plaćeni ubica prva žrtva

Svet
Autor: Glas javnosti

U američkoj saveznoj državi Alabami prvi put je korišćenjem azotnog gasa pogubljen osuđenik, što je ta država u SAD nazvala "dosad najbezbolnijom i najhumanijom metodom pogubljenja", dok protivnici tvrde da je metoda surova i eksperimentalna.

Kenet Judžin Smit (58), osuđen za ubistvo, usmrćen je u četvrtak veče, izjavio je guverner Alabame Kej Ajvi, prenosi Rojters.

On je proglašen mrtvim u 20.25 po lokalnom vremenu, u zatvoru u Alabami. Smitu je stavljena maska na lice i udahnuo je čist azotni gas kroz nju, što je izazvalo nedostatak kiseonika.

Smit je osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva iz 1988. godine, a vlasti Alabame već su pokušale da izvrše kaznu u novembru 2022. godine tako što je on vezan za kolica i pokušano je da mu se ubrizga smrtonosna mešavina hemikalija.

Međutim, pošto oni koji je trebalo da izvrše kaznu nisu uspeli da Smitu pronađu venu, odustali su od pokušaja u ponoć, kada je istekao nalog savezne države za izvršenje smrtne kazne.

Do sada najčešće korišćena metoda izvršenja smrtne kazne u SAD jeste smrtonosna injekcija, koja je uvedena 1982. godine.

pixabay.com

foto: printscreen

Pogubljenje azotnim gasom nikada ranije nije korišćeno za izvršenje smrtne kazne u SAD.

Pogubljenje Smita je, podseća Glas Amerike, usledilo nakon pravne borbe u kojoj su Smitovi advokati tvrdili da ga država koristi kao "pokusnog kunića" za eksperimentalni metod pogubljenja koji bi mogao da prekrši ustavnu zabranu okrutnih i neobičnih kazni.

Savezni sudovi odbili su Smitov pokušaj da spreči pogubljenje azotnim gasom, a najnoviju presudu doneo je u četvrtak uveče Vrhovni sud SAD.

Sudija Sonja Sotomajor, koja je zajedno sa još dve liberalne koleginice izrazila suprotno mišljenje, napisala je: „Pošto nije uspela da ubije Smita iz prvog pokušaja, Alabama ga je odabrala za svoje zamorče da testira metod pogubljenja koji nikada ranije nije pokušan. Svet gleda.”

"Nema mnogo istraživanja o umiranju usled azotne hipoksije. Kada neka država želi da upotrebi novi metod pogubljenja, u interesu je javnosti da joj priloži dokaze o tome da taj metod umanjuje bol i patnju osuđenika", navode Smitovi advokati.

Smit je jedan od dvojice muškaraca koji su osuđeni za ubistvo Elizabet Senet 1988. godine.

pixabay.com

foto: printscreen

On i još jedan muškarac bili su plaćeni po 1.000 dolara kako bi ubili Senet, a ubistvo je naručio njen muž, inače pastor, koji je bio u velikim dugovima i bilo mu je potrebno životno osiguranje supruge.

Portparol zatvora izjavio je da se Smit u poslednjim satima života sastao sa članovima porodice i svojim duhovnim savetnikom.

Za poslednji obrok izabrao je biftek, grilovani krompir, tost i jaja u sosu od bifteka, rekao je Džef Hud, Smitov duhovni savetnik.

„Bio je prestravljen zbog mučenja koje bi moglo da usledi. Ali, i on je u miru. Jedna od stvari koje mi je rekao je da konačno odlazi“, dodao je Hud.

Protokol pogubljenja zahtevao je da Smit bude vezan za kolica u komori za pogubljenje - ista ona u kojoj je bio vezan nekoliko sati tokom pokušaja da vanja smrtonosne injekcije - i da mu na lice bude stavljen „respirator sa vazduhom“.

Glas javnosti / A06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR