Glas Javnosti

SLUČAJ 'NAVALJNI' POSVAĐAO DVE SILE: Rusi uputili protestnu notu Nemačkoj zbog neosnovanih optužbi

Svet
Autor: Glas javnosti

Nakon što je Nemačka objavila rezultate ispitivanja u slučaju trovanja ruskog opozicionara Navljnog i optužila Rusiju da je on otrovan "Novičokom" Rusija je uputila protest jer smatra da Nemačka nema osnova za takve optužbe.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova (MIP) izrazilo je danas protest nemačkom ambasadoru u Rusiji Gezi Andreasu von Geiru zbog optužbi nemacke vlade u vezi sa situacijom sa ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim.

 - Ambasadoru je saopšten snažan protest zbog neosnovanih optužbi koje je savezna vlada Nemačke iznela protiv Rusije u kontekstu bolesti i hospitalizacije ruskog državljanina Alekseja Navaljnog i očigledne upotrebe njegove situacije od strane Berlina kao izgovora za diskreditaciju naše zemlje na međunarodnoj sceni - navodi se u poruci koju je objavilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
 
Nemački ambasador u Moskvi Geza Andreas von Geir prethodno je odbio da prokomentariše ishod dvočasovnog sastanka u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, gde je pozvan nakon izjava Berlina o situaciji u vezi sa ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim.

Diplomatu je rusko Ministarstvo pozvalo na razgovor nakon što je nemačka vlada saopštila da je Navaljni otrovan hemijskim otrovom novičok, a Nemačka i njeni partneri pozvali Rusiju da pruži odgovore na pitanja koja se nameću i dodali da će razmotriti donošnje potencijalnih mera protiv Moskve.

Rusija je saopštila da je zainteresovana za istragu incidenta, međutim nije dobila odgovor na zahtev upućen Nemačkoj.

(Glas javnosti/Blic)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR