Glas Javnosti

SLOVENKA PREPUŠTA MESTO AFROAMERIKANKI Klobučar bez kandidature za potpredsednicu SAD

Svet
Autor: Glas javnosti

Američka senatorka savezne države Minesota, inače slovenačkog porekla, Ejmi Klobučar, najverovatnije zbog novonastalih rasnih nemira u SAD, odlučila je da se povuče iz trke za potpredsedničko mesto u Beloj Kući, sugerišući da bi Trampov protivkandidat iz Džozef Bajden trebalo za to mesto da izabere ženu tamnije puti.

"Ovo je trenutak da postavimo ženu koja nije belkinja, a ima tako puno jako  kvalifikovanih žena", kazala je Klobučar u intervjuu za MSNBC.

Bajden je inače poslednjih nedelja pod velikim pritiskom je da izabere crnkinju za potpredsedničku kandidatkinju- Bajden je inače obećao da će izabrati ženu, a nekoliko tamnoputih žena spominje se u tom kontekstu, uključujući senatorku Kamalu Harris i kongresmenku Val Demings.

Senatorica Minnesote Klobuchar, koja ima i slovensko podrijetlo, prethodno je bila tužiteljica okruga koji uključuje Minneapolis, u kojemu je ubijen Floyd.

Inače, Klobučar je prethodno bila glavni tužilac države Minesota kada je 2006. kada je policajac Derek Čauvin, koji je gotovo 9 minuta kolenom pritiskao vrat ubijenom afroamerikancu Flojdu, još tada bio umešan u ubistvo crnca koji je prethodno nožem izbo nekoliko ljudi. Pojavili su se tada i navodi da je upravo ona bila odgovorna za odbacivanje optužbi protiv Čauvina, što ona odbacuje.

(Izvor: Index.hr)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR