Glas Javnosti

SLOVENIJA SE BORI SA POŽARIMA: Vatrogasci iscrpljeni, mole se za padavine (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Veliki požar na slovenačkom Krasu i dalje se širi uprkos velikim naporima vatrogasaca na zemlji i gašenju iz vazduha, a do smirivanja situacije bi moglo doći sledeće nedelje kada meteorolozi očekuju veće padavine na tom području.

Protekle noći je na terenu bilo oko 800 vatrogasaca, koji su držali liniju fronta požara i gasili manja žarišta, rekao je medijima u subotu Stanko Močnik, vođa vatrogasne jedinice, koji upozorava da su vatrogasci već vrlo iscrpljeni.

Zbog gustog dima na području požara noć u svojim domovima nisu proveli stanovnici 10 sela koja su preventivno evakuisana.


Požar se od jutros gasi sa do sada najvećim kapacitetima iz vazduha. Od ranih jutarnjih sati u gašenju učestvuje 11 helikoptera, a očekuje se da će se u intervenciju ponovo uključiti i hrvatski kanader, potvrdio je za medije zapovednik slovenačke civilne zaštite Srečko Šestan.

Srbija je u pomoć Sloveniji poslala dva helikoptera za gašenje požara i 13 pripadnika MUP-a Srbije iz helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije.

On je istakao da je najbolje vreme za gašenje u ranim jutarnjim satima budući da se oko 11 sati obično promeni situacija jer vetar promeni smer, što se pokazalo i u petak kada se južni vetar preokrenuo u jaču buru, piše N1.

Slovenački mediji prenose najave meteorologa da bi jače padavine na području gde bukti požar mogle da počnu da padaju sledeće nedelje, oko utorka, što bi znatno promenilo sada tešku situaciju koja traje već sedmi dan.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR