Glas Javnosti

Slovačka produžava zabranu uvoza ukrajinskih proizvoda

Svet
Autor: Glas javnosti

Slovačka vlada planira da produži i proširi zabranu ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, prema predlogu Ministarstva poljoprivrede koji je odobren 29. novembra.

Vlada je spremna da na listu zabranjenih poljoprivrednih proizvoda doda med, ječam, pšenično brašno, soju i šećer od šećerne trske ili repe. Zabrana se ranije odnosila na četiri žitarice, i to pšenicu, kukuruz, seme repice i suncokret, i ostaće na snazi do kraja 2023. godine.


Slovački ministar poljoprivrede "po potrebi će ažurirati ovu listu, opravdano razvojem situacije na tržištu", navodi se u rezoluciji.



U rezoluciji se navodi da je zabrana neophodna zbog "odsustva sistemskog panevropskog rešenja i jednostranih zabrana dve susedne zemlje", misleći na Poljsku i Mađarsku.


Ukrajina i Slovačka dogovorile su se 21. septembra da stvore sistem licenciranja za njihovu trgovinu žitom, što je izazvalo nadu da bi slovačka zabrana uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda mogla biti ukinuta.

Stranka SMER Roberta Fica je tada pobedila na parlamentarnim izborima 30. septembra na populističkoj platformi koja je obećavala smanjenje podrške Ukrajini, uključujući momentalni prekid svake vojne pomoći.


EU je prvobitno uvela zabranu uvoza odabranih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u maju 2023. na zahtev Poljske, Mađarske, Slovačke, Rumunije i Bugarske, koje su strahovale da će priliv jeftinijih ukrajinskih proizvoda pritisnuti njihove poljoprivrednike.

Mera je i dalje dozvoljavala tranzit ovih proizvoda kroz pet zemalja za izvoz na druga mesta. Nakon isteka mere 15. septembra, Poljska, Slovačka i Mađarska nastavile su sa ograničenjima na nacionalnom nivou, što je dovelo do diplomatskog spora po tom pitanju.


Kao odgovor, Kijev je rekao da će tužiti tri zemlje zbog zabrane uvoza Svetskoj trgovinskoj organizaciji, ali je kasnije rekao da je žalba stavljena na čekanje.

Kijev želi da pronađe „konstruktivno rešenje (o uvozu poljoprivrednih proizvoda) u okviru cele EU“, rekao je ukrajinski trgovinski predstavnik Taras Kačka.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR