Glas Javnosti

SLEDEĆE SU MALE ŠTEDIŠE! Ko ne pristane na negativne kamate leti iz banke

Svet
Autor: Glas javnosti

Svakom ko ne pristane na negativne kamate za depozite novca u banci ili štedionici - preti gašenje računa.

Nekoliko banaka je već izbacilo bogatije klijente. Ali veliki talas gašenja računa tek sledi - za male štediše, piše RTS.

Godinu dana nakon "Štedinoce Diseldorfa", i druge banke i štedionice su već izbacile svoje bogate klijente - koji nisu hteli da prihvate negativne kamate, takozvane naknade za čuvanje novca na njihovim računima. Na primer, "Postbanka" je prekinula poslovne odnose sa nekoliko klijenata koji su imali depozite veće od 50.000 evra.



I druge banke prete svojim klijentima raskidom - odnosno gašenjem računa. ING, na primer, razmatra da takve mere uvede za klijente koji ne prihvataju nove odredbe i uslove o naknadama za čuvanje novca - već u narednih nekoliko nedelja.

"U slučaju malog četvorocifrenog broja (dakle nekoliko hiljada) klijenata koji se nisu složili sa novim uslovima ni nakon ponovljenih opomena, sada ćemo preduzeti ovaj korak i raskinuti poslovni odnos u aprilu uz razuman otkazni rok", odgovorio je portparol "Direktne banke" na pitanje.

Sve više banaka i štedionica od svojih klijenata zahteva naknadu - za to što drže pare kod njih na računu. Prema nedavnoj proceni, 449 od oko 1.300 njih sada zaračunava negativnu kamatu iznad određenih iznosa na tekući račun.

Ti iznosi počinju već od 5000 evra.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR