Glas Javnosti

Škotska otpušta na staotine zatvorenika iako nisu odslužili kaznu: Evo koji je razlog

Svet
Autor: Glas javnosti

Škotska vlada je dozvolila hitno prevremeno puštanje zatvorenika na slobodu kao deo plana za ublažavanje pritiska na zatvore u zemlji. Oko 514 zatvorenika biće pušteno na slobodu u četiri talasa, počevši od kraja ovog meseca.

Zatvorenici koji služe kratke kazne manje od četiri godine, pod uslovom da im je preostalo 80 dana ili manje, biće razmatrani za prevremeno puštanje na slobodu. Zatvorenici koji služe duge kazne ili oni koji su trenutno iza rešetaka zbog seksualnog ili porodičnog zlostavljanja i terorizma automatski će biti isključeni iz programa.
Naglo povećanje broja zatvorenika

Upravnici zatvora će takođe imati moć da stave veto na oslobađanje svakog zatvorenika za koji smatraju da predstavlja „neposredan rizik“ za određenog pojedinca ili grupu. Prva grupa će biti puštena 26. i 27. juna, a u njoj će biti oni kojima je do isteka kazne ostalo manje od 45 dana.

Druga grupa će biti puštena 3. i 4. jula, a u njoj će biti oni kojima je do isteka kazne ostalo između 45 i 89 dana. Oni kojima je preostalo između 90 i 134 dana do izdržavanja kazne biće pušteni 10. i 11. jula. Poslednja grupa biće puštena 17. i 18. jula, a u njoj će biti oni koji imaju između 135 i 180 dana do isteka kazne.


Ovaj potez dolazi usred naglog porasta zatvorske populacije. Ministarka pravde Anđela Konstans izjavila je u maju da je broj zatvorenika u zemlji u prethodna dva meseca povećan za oko 400, odnosno da je porastao za 13 odsto u odnosu na početak prošle godine.

Ministar: Slične mere su već preduzete u Engleskoj i Velsu

Dana 16. maja, u škotskim zatvorima bilo je 8.348 zatvorenika, što je jedan od najviših nivoa ikada zabeleženih u Škotskoj. Broj je od tada pao na 8.293, ali ovo je i dalje iznad ciljanog operativnog kapaciteta od 8.007.

- Potrebna je hitna akcija da se uhvati u koštac sa nedavnim značajnim povećanjem broja zatvora. Isti izazovi su prisutni širom Velike Britanije, a Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je preduzela slične mere u Engleskoj i Velsu - rekla je Konstans.

- Kroz ovaj plan hitnog ranog puštanja, koji podržava Parlament, mi reagujemo na ovu kritičnu situaciju i osiguravamo bezbednost i dobrobit osoblja i zatvorenika. Zaštita javnosti ostaje moj apsolutni prioritet, zbog čega postoje značajne i snažne mere zaštite- dodala je ona.Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR