Glas Javnosti

СКОРО ПА СУЛТАН: Турска објавила декрет којим се проширују овлашћења Реџепа Тајипа Ердогана

Svet
Autor: Глас јавности / Данас.рс / од 04.07.2018.

Турска је у данас објавила декрет којим се пребацују нека овлашћења на председника државе, у складу с преласком на извршни председнички систем који је прихваћен на прошломесечним председничким и парламентарним изборима.

Декрет, објављен у службеном листу, уводи промене у законима који датирају од 1924. до 2017. године, пребацујући овлашћења премијера и владе на канцеларију председника.

На референдуму прошле године Турци су малом већином гласали за прелазак на систем извршног председништва. Та политичка промена уткана је у тријумф председника Реџепа Тајипа Ердогана на изборима одржаним 24. јуна. Канцеларија премијера биће укинута, а Ердоган ће бити у стању да формира владу и регулише рад министарстава без парламентарног одобрења. Влада је објављивала декрете заобилазећи парламент откако је уведено ванредно стање након пропалог покушаја војног удара у 2016. Ердоган је обећао да ће укинути ванредно стање након избора.

Промене наведене у последњем декрету ступиће на снагу када Ердоган положи заклетву 8. или 9. јула, преноси Радио слободна Европа позивајући се на Ројтерс.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR