Glas Javnosti

Skok cena u Austriji i kako se odnose prema cenama kod nas

Svet
Autor: Glas javnosti

Inflacija u Austriji uticala je na cene osnovnih životnih namirnica, a prema statističkim podacima koje prenosi sajt thelocal.at, čak i najjeftiniji proizvodi i kozmetika iz poznatih lanaca supermarketa poskupeli su značajno u poslednjih godinu dana.

Ovaj sajt navodi da su u diskontnim supermarketima Hofer, od septembra 2021. do septembra ove godine, ovi proizvodi poskupeli za 37,5 procenata, a slična je situacija i u supermarketima Peni, Lidl i Bila, dok Interšpar beleži nešto manji porast cena od 27 odsto.

Šta to, međutim, znači kada zađete među rafove i kakve su cene u poređenju sa onima u Srbiji, RTS je pokušao da utvrdi u Beču.

U Hoferu, Bili i Šparu litar dugotrajnog mleka možete da kupite za 1 do 1,10 evra, dok je sveže mleko nešto skuplje – od 1,30 evra.


Cene kilograma brašna su oko 0,85 evra, a litar ulja je 2,20 do 3,50 evra.

Deset jaja košta oko 2,5 evra.

Ekstradevičansko maslinovo ulje i dalje se može kupiti po ceni od pet evra za flašu od 750 ml, što je u Srbiji gotovo nezamislivo.

Ne postoje neke bitne promene u cenama čokolada i slatkiša u odnosu na period pre godinu ili dve. Najjeftinija čokolada od sto grama i dalje se može kupiti za svega 60 centi.

Ni priče o nestašicama „ne piju vodu“, jer su rafovi uglavnom puni svega.

Sagovornici RTS-a koji žive u Austriji ipak kažu da im novčanici i te kako osete promene i da za sve što su ranije kupovali sada izdvajaju više novca. Skuplja je električna energija, benzin, stanarine.


Prema podacima iz avgusta ove godine, inflacija u Austriji je bila 9,3 odsto, dok je potrošačka korpa skuplja za 16 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

Sredinom septembra održani su i protesti širom zemlje zbog porasta troškova života, iako je vlada ove godine uložila šest milijardi evra u ublažavanje posledica energetske krize prouzrokovane ratom u Ukrajini.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR