Glas Javnosti

SKANDINAVIJA U PROBLEMU ZBOG LETOVA : Još jedna kompanija najavila ukidanje 50% letova

Svet
Autor: Glas javnosti

Glavni sindikat pilota skandinavske aviokompanije SAS odlučio je da sprovede svoje pretnje o štrajku posle neuspelih pregovora oko plata.

Zbog štrajka će biti otkazano 50% letova, što će pogoditi 30.000 putnika dnevno, naveo je SAS u saopštenju.
- Piloti su rešili da stupe u štrajk - rekao je generalni direktor SAS-a Anko van der Verf u obraćanju novinarima osuđujući "kulturu štrajkova" u trenutku kada kompanija traži investitore zbog svojih finansijskih teškoća.

- Kako će dođavola štrajk u najopterećenijoj nedelji u poslednje dve i po godine pomoći da nađemo i privučemo investitore - rekao je holandski šef kompanije kritikujući to što se radi o šestom štrajku za dvanaest godina.
Više od 900 pilota baziranih u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj 9. juna su dali upozorenje za štrajk osuđujući žrtve oko plata koje od njih uprava traži, koje iznose prema njima oko 30%.
Piloti su optužili upravu za neuspeh pregovora, piše Ekapija.
Predstavnik pilota rekao je da su dali SAS-u sve što je kompanija htela, da su pregovarali osam meseci bez ikakvih rezultata i ocenio da ih SAS primorava na ovaj korak.
Pretnja štrajkom počela je da se širi od 29. juna, međutim pregovori su dva puta produžavani do danas u nadi da će se postići sporazum.

Akcije SAS-a već na istorijskom minimumu, pale su više od 8% posle te objave na Berzi u Stokholmu na samo 0,60 kruna.
Zbog velikih gubitaka uprava SAS-a objavila je u februaru plan štednje nazvan "SAS Forvard" (SAS Forward) koji je završen početkom juna planom za dokapitalizaciju od gotovo 1 mlrd EUR sa mogućim novim investitorima.

Danska, vodeći akcionar zajedno sa Šveskom, sa po 21,8% udela u kompaniji saopštila je prošlog meseca da je spremna da uveća udeo na 30%. Švedska je odbila da uloži svež novac ali je spremna da pretvori dug u kapital. Norveška koja je izašla iz kapitala SAS-a 2018. rekla je da je spremna da se vrati, ali i ona samo putem konverzije duga u akcije.
Štrajk u SAS-u se održava u vreme kada se najavljuje da će biti teško leto za evropske aviokompanije i aerodrome suočene sa manjkom osoblja koji pogađa saobraćaj. Posle velikih smanjenja radnih mesta vezano za kovid kompanije i aerodromi u mnogim zemljama imaju teškoće da ponovo regrutuju ljude.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR