Glas Javnosti

SKANDAL : Ukidaju vetropark zbog uglja, klimatski aktivisti ogorčeni

Svet
Autor: Glas javnosti

Vetropark u Nemačkoj se demontira kako bi kompanija RWE proširila ugljenokop Garcveiler, koji se prostire na površini od 66 kvadratnih kilometara, što ga čini jednim od najvećih takvih rudnika u ovoj zemlji, piše specijalizovani portal Energija Balkana.

To je razbesnelo klimatske aktiviste, a kritičari upozoravaju da je Nemačka nedavno zatvorila 17 nuklearnih reaktora i komentarišu da je reč o „iluziji zelene agende“.

Nemački energetski gigant RWE počeo je da demontira farmu vetrenjača u Severnoj Rajni-Vestfaliji, kako bi napravio prostor za proširenje rudnika lignite Garcvajler (Garzweiler), navodeći da je kop je već stigao do vetrenjača.

Da bi se proširio površinski kop rudnik Garcveiler u Severnoj Rajni-Vestfaliji, energetska kompanija RWE je već uklonila jednu turbinu na vetar. Cilj mu je da skine još sedam, a rudnik bi proširenjem trebalo da obezbedi kopanje između 15 i 20 miliona tona lignita.

Površinski kop Garcveiler se prostire na površini od 66 kvadratnih kilometara, što ga čini jednim od najvećih takvih rudnika u Nemačkoj.

Kada se iskopa sav komercijalno održiv ugalj, što se očekuje da će biti završeno do 2030. godine, vlada planira da to područje pretvori u niz jezera.

Brussels Signal piše da se kopa mrki ugalj koji se smatra najzagađujućim oblikom fosilnog goriva i da je ta akcija razbesnela klimatske aktiviste.

Kompanija RWE, takođe, ruši državni autoput, L12, koji prolazi pored vetrenjača, što je iznerviralo lokalno stanovništvo koje ga redovno koristi.

Portparol RWE Gvido Štefen brani kompaniju tvrdeći da je proširenje rudarskog kopa „najznačajniji operativni plan prema zakonu o rudarstvu“ i da je „Cilj vađenje lignita u ovoj oblasti kako je planirano”.

Nemačka vlada je saopštila da je proširenje rudnika neophodno zbog energetske krize izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu. Taj potez je branio i ministar zelene ekonomije Robert Habek, ali kritičari kažu da je potreba za energijom iz uglja, koja više zagađuje, direktan rezultat zatvaranja nuklearnih elektrana u zemlji.

Glas javnosti/F03S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR