Glas Javnosti

SKANDAL U VATIKANU ZBOG GEJTSA: O kakvom hotelu se radi i gde će to da pršti luksuz

Svet
Autor: Glas javnosti

Palaco dela Rovere, zgrada u kojoj su godinama stolovali isusovci, trebalo bi da bude preuređena u raskošni hotel za milijardere pod kapom lanca "For sizens", sa spa-centrom i ekskluzivnim restoranom.

Kako Gejts ima 75 odsto udela u hotelskom lancu, a njegova je ponuda bila najprivlačnija, sada ostaje samo da se vatikanske vlasti pomire sa činjenicom da uz skromnog papu Franju nikne superluksuzno zdanje ili da stopiraju ceo projekt koji je trebalo da bude realizovan do 2025. godine.

Reč je o renesansnoj građevini sa fantastičnim atrijumom, zgradi punoj fresaka i umetnina koje treba obnoviti. Trenutno je zgrada gotovo prazna pošto je tamo pre nekoliko godina zatvoren manji porodični hotel. Kardinal Fernando Filoni, veliki majstor moćnog reda u čijem je vlasništvu zgrada, raspisao je konkurs sa ciljem da se prikupljeni novac koristi za hrišćane u Svetoj zemlji - prenosi Novosti


Da se umiri papa, plan je bio da tamo bude skromniji hotel sa četiri zvezdice, ali su apetiti naglo porasli. Čak 60 ponuda je stiglo na konkurs, a na kraju su ostale u konkurenciji tri, s tim da je pobedu odnela kompanija "Fort partners - For sizens" u kojoj odlučuje Gejts.

 
Ugovor predviđa čak 35 miliona evra u sledećih 25 godina, gde je uračunat godišnji najam od 1,1 milion evra, ali i obaveza uređenja zgrade i restauracije umetničkih dela.

I sve bi bilo u redu da hotelski lanac nije uradio ambiciozni projekat sa 64 sobe i 11 apartmana, uz još dva superapartmana, gde će noćenje koštati od 490 evra pa naviše. Konkurenti su odmah najavili tužbe, jer tako nije bilo u početku zamišljeno, a Vatikan strepi od novog skandala s nekretninama kojih je i u prošlosti bilo napretek.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR