Glas Javnosti

SKANDAL: U Turskoj sa minareta umesto poziva na molitvu orila se italijanska pesma (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Tužilaštvo u Izmiru otvorilo je istragu o tom incidentu koja će obuhvatiti i korisnike društvenih mreža osumnjičene za "negiranje verskih vrednosti".

Turske vlasti pokrenule su danas istragu nakon što je u Izmiru hakovan sistem za pozivanje na molitvu, pa je sa minerata nekoliko džamija puštana italijanska antifašistička pesma "Bela ćao".

Naime, antifašistička himna je emitovana juče posle podne umesto poziva na molitvu, koji se emituje pet puta dnevno, a ovaj snimak je objavljen i na društvenim mrežama.


Lokalne  vlasti zadužene za verska pitanja potvrdile su sinoć na Tviteru ovaj incident i najavile otvaranje unutrašnje istrage i podnošenje prijave policiji.

"Bela ćao" je emitovana nakon što su "nepoznate osobe sabotirale i ilegalno hakovale sistem poziva na molitvu", precizira se u saopštenju.

Portparol vladajuće stranke Omer Čelik, na Tviteru je "oštro osudio" ovaj incident i naveo da će biti pronađeni počinioci.

Incident se dogodio u jeku ramazana, muslimanskog meseca posta, i u trenutku kada su džamije zatvorene zbog pandemije koronavirusa.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR