Glas Javnosti

Skandal potresa britansku mornaricu: Poverljivi dokumenti o moćnoj podmornici pronađeni u toaletu

Svet
Autor: Glas javnosti

Navodno su pronađeni na podu toaleta

Britanska Kraljevska mornarica saopštila je da istražuje kako su dokumenta označena kao "zvanično osetljiva" pronađena u toaletu paba Veterspuns.

Prema navodima birtanskog lista "San", dokumenta su sadržavala detalje o HMS Anson - jednoj od najnaprednijih podmornica britanske mornarice, preneo je i Bi-Bi-Si (BBC).

List piše da su dosijei ostavljeni u pabu Furnes Relvej u Barou-in-Furnesu, a neimenovani izvor navodi da su pronađeni na podu toaleta.

Dokumenti prikazuju mehanizme delovanja podmornice, a koriste ih članovi posade ne bi li naučili, na primer, kako da snize pritisak u delovima njenog sistema.

Britanska mornarica je navela da je reč o opštoj dokumentaciji koja ne sadrži poverljive podatke, preneo je Gardijan. 



Izvor iz mornarice je za list San rekao da dokumenti sadrže samo pojednostavljeni nacrt sistema, ali ne i objašnjenje njegovog funkcionisanja.

 "Ovo su opšti dokumenti za vežbu koji ne sadrže poverljive informacije. Međutim, mi sva sigurnosna pitanja shvatamo krajnje ozbiljno i istražićemo okolnosti njihovog pronalaska.", kazao je portparol ratne mornarice.

Izvor lista San je naveo i da je ugostiteljski objekat bio prepun kada su papiri, označeni kao "službeno osetljivi", pronađeni na podu toaleta.

The Furneš Railway se nalazi nedaleko od brodogradilišta BAE Sistems u gradu Berou-in-Furnesu, gde je podmornica ranije izrađena. HMS Anson je peta napadačka podmornica nove klase Estut britanske mornarice.

Plovila su sposobna da ispaljuju krstareće rakete Tomahavk i na internet stranicama mornarice su opisana kao "najveće, najnaprednije i najsnažnije napadačke podmornice" ikada.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR