Glas Javnosti

SKANDAL NAD SKANDALIMA: Od pravoslavnog manastira napravili DISKOTEKU, prizor koji je RAZBESNEO vernike (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Visoki predstavnici Ruske pravoslavne crkve nazvali su skrnavljenjem snimanje reklame sa trojicom di-džejeva na tlu svetinje koja je napravljena krajem 4. i početkom veka u turskoj provinciji Trabzon.

Pravoslavni manastir Panagija Sumela, izgrađen krajem 4. i početkom 5. veka u turskoj provinciji Trabzon našao se u centru skandala prošle nedelje, zbog čega je reagovala čak i Ruska pravoslavna crkva, prenosi Sputnjik.

Naime, u trenutku dok je manastir zatvoren zbog restauracije i mogućnosti odrona, lokalne vlasti su dale odobrenje trojici di-džejeva da na tlu te svetinje puštaju svoju muziku, sa sve opravdanjem da snimaju reklamu upravo za nju.

Prema rečima jednog od umetnika, oni su želeli da predstave manastir Sumela na drugačiji način - uz pomoć energije muzike. Međutim, uspeli su samo da izazovu veliko negodovanje, uključujući i Ruske pravoslavne crkve, kao i velikog broja vernika širom sveta.

- Danas je verski sklad u toj zemlji ponovo narušen: u glavnoj istorijskoj svetinji pontijskih Grka, manastiru Panagija Sumela u Trapezundu, lokalne vlasti su dozvolile otvaranje diskoteke - izjavio je šef odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion.

Mitropolit je primetio da su turske vlasti to dozvolile samo da bi privukle turiste.

- Siguran sam da ruski turisti, koji predstavljaju većinu turista koji posećuju Tursku, nikada ne bi odobrili ovakvo cinično gaženje hrišćanske svetinje. U Rusiji takav odnos prema hramu ili džamiji dovodi do kažnjavanja odgovornih. Zadovoljstvo je videti da bar predstavnici lokalnog stanovništva i turističkog biznisa protestuju zbog onoga što se desilo - dodao je visoki zvaničnik ruske crkve.

BONUS VIDEO: FUDBALSKE ZVEZDE U RUKAMA SRPKINJE

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR