Glas Javnosti

SKADALOZNO: Sudija zabranio devojčici da abortira a bila žrtva silovanja u Brazilu

Svet
Autor: Glas javnosti

Devojčici nije odobreno da obavi abortus uprkos tome što je trudnoća u tako mladim godinama opasna za njeno zdravlje.

Sudija iz Brazila zabranio je 11-godišnjoj devojčici da obavi abortus, a maloletnica je ostala trudna nakon silovanja.

Pravni sistem Santa Katarine u južnom Brazilu stavio je devojčicu u sklonište na duže od mesec dana kako bi je sprečio u prekidu trudnoće, uprkos činjenici da je abortus u slučaju silovanja legalan u Brazilu, piše Independent.

U Brazilu, prekidi trudnoće su kriminalizovani osim ako se postupak ne izvrši da bi se spasio život žene ili ako je zatrudnela nakon silovanja ili incesta.


Human Rights Watch navodi da se većina abortusa u Brazilu obavlja u opasnim medicinskim uslovima u ilegalnim klinikama ili drugim skrivenim mestima.

One koje dožive silovanje u Brazilu moraju da prođu kroz saslušanje ukoliko podnesu zahtev za abortus, ali je prijavljeno da je zahtev devojčice odbijen.

Zahtev mlade devojke za abortus stigao je do sudije Džoane Ribeiro Cimer koja je sudu rekla da ako majka želi da zaštiti svoju ćerku, ona je neće "podvrgnuti ubistvu", prenosi Intercept.


Devojčica je silovana ranije ove godine, a doktori su navodno odbili da joj obave abortus nakon što je otišla u bolnicu sa majkom, kada je bila u 22. nedelji trudnoće.

Slučaj je nakon toga otišao kod sudije Cimer.

Dok je abortus ozbiljno kriminalizovan u velikim delovima Latinske Amerike, Kolumbija je postala poslednja zemlja u Latinskoj Americi koja je dekriminalizovala abortus u februaru, u potezu koji su aktivisti pozdravili kao "istorijska pobeda" miliona žena koje su se dugo suočavale sa žestokim restriktivnim politikama abortusa prenosi Telegraf

Argentina je postala prva velika zemlja u Latinskoj Americi koja je legalizovala abortus krajem decembra 2020. godine, dok je Vrhovni sud Meksika u septembru prošle godine presudio da su krivične kazne za prekid trudnoće neustavne.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP