Glas Javnosti

Širom Velike Britanije, četvri vikend zaredom antirasistički protesti, uprkos zabrani

Svet
Autor: Glas javnosti

Uprkos zabrani masovnih okupljanja zbog pandemije koronavirusa antirasistički demonstranti protestovali su danas četvri vikend zaredom širom Velike Britanije,

Pristalice pokreta "Crni životi su važni" okupile su se u Londonu, Mančesteru, Edinburgu, Glazgovu i drugim gradovima.

U Glazgovu su stotine ljudi došle na protest "Kaži NE rasizmu" na Trgu Džordž, gde su ekstremni desničari ove nedelje napali skup za prava izbeglica.

Demonstranti su u Edinburgu zatražili uklanjanje statue škotskog 18-vekovnog političara Henrija Dundasa, odgovornog za odlaganje ukidanja trgovine robovima za 15 godina, do 1807. godine.

Tokom tog perioda više od 500.000 robova iz Afrike prebačeno je preko Atlantika.

Antirasističke demonstracije u Velikoj Britaniji prethodnih nedelja podstaknute su protestima započetim u SAD zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda tokm hapšenja u Mineapolisu 25. maja.

Stotine hiljada Britanaca protestovale su prethodnih nedelja, uglavnom mirno, pozivajući na suočavanje sa sopstvenom istorijom, obeleženom i imperijalizmom i rasnim nejednakostima.

Desničari su prošlog vikenda održali kontra-demonstracije, tvrdeći da žele da zaštite britanske spomenike, pošto su neki antirasistički demonstranti prethodno oštetili statuu nekadašnjeg premijera Vinstona Čerčila u Londonu i srušili statuu trgovca robovima Edvarda Kolstona u Bristolu.

Prošle subote je došlo i do sukoba stotina ekstremnih desničara s policijom u blizini Čerčilove statue.

(Izvor: Beta/B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR