Glas Javnosti

Сиријска војска већ седмицама повлачи трупе ка Идлибу, велика битkа на помолу?

Svet
Autor: Глас јавности / ДВ / од 03.09.2018.

Сиријска војска већ седмицама повлачи трупе ка Идлибу. Турска је тамо такође снажно присутна и шаље додатне трупе.

На самиту о Сирији који се одржава у петак, могла би да одлучи судбина тог региона са три милиона људи, пише "Дојче веле".
Неколико дана пре самита о Сирији, све је више знакова да ће у тој земљи водити крваве борбе.

Регион око града Идлиба у северозападној Сирији је последња велика територија на којој и даље владају побуњеници. Међу њима је најјачи огранак Ал каиде, Хајат Тахрир ал-Шам (ХТС), бивши фронт Ал-Нусра. Сиријска влада је тамо концентрисала своје трупе трупе и прети офанзивом.

Турска војска има дванаест посматрачких места у региону Идлиба и такође је наставила да појачава своје трупе. Према обавештењу у Службеном листу Турске, влада у Анкари је пре два дана милицију ХТС класификовала као терористичку организацију.

Сиријска опсерваторија за људска права раније је најавила да су пропали преговори између Турске и Хајат Тахрир ал-Шам око распуштања те терористчке групе.

Према подацима посредника у УН у Сирији Стафана де Мистуре та група има око 10 000 бораца у региону Идлиб. ХТС је - према сопственим наводима - раскинула везе са Ал Каидом, али је многе владе и даље сматрају њеним огранком у сиријским границама.

Према писању сиријских опозиционих медија, Турска је преговорима наводно хтела да спречи вероватни предстојећи напад сиријске војске. Турска страхује од новог великог таласа избеглица који би кренули ка њеним границима - у случају у сиријске офанзиве.

Због скоро три милиона цивила у тој области Хумантиране организације су суочене са новом хуманитарном катастрофом.

У петак би требало да се одржи самит о Сирији на којем ће учестовати Русија и Иран на страни владе Башара ал Асада - и Турска, као заштитник сиријске опозиције. Посматрачи очекују да би на том самиту могла да се одлучи судбина Идлиба.

У ноћи између суботе и недеље више експлозија је потресло војни аеродром Ал-Масах, у близини главног града Дамаска, у централној Сирији. Сиријска опсерваторија за људска права је саопштила да су том приликом погинула најмање два припадника сиријске војске.

Сиријска државна агенција Сана је известила да је тај напад био из Израела, али су то сиријски војни кругови демантовали и реклаи да су експлозије изазвао кратак спој у складишту муниције.

Израел је последњих месеци више пута нападао циљеве у Сирији. Израелци тврде да су та бомбардовања била против иранске војне инфраструктуре.

Глас јавности / ДВ / од 03.09.2018.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR