Glas Javnosti

SINOD PRESEKAO: Episkopu Irineju oduzete nadležnosti zbog MALVERZACIJA u srpskoj svetinji u Njujorku, preuzeo ih patrijarh Porfirije

Svet
Autor: Glas javnosti

Posle velike bure i malverzacija koje su potresle crkvenu opštinu SPC u Njujorku doneta je odluka da Crkveno-školska opština Sveti Sava u Njujorku i njena parohija odlukom Sinoda povere na upravljanje patrijarhu Porfiriju.

Sinod je doneo ovu odluku na jučerašnjem zasedanju i naveo da je to učinjeno kako bi se sredilo stanje i prevazišli problemi, uspostavio crkveni poredak i jedinstvo među tamošnjim parohijanima.

Ovoj odluci prethodilo je obraćanje vernika iz Njujorka i navodi da je u ovoj crkvenoj opštini došlo do nenamenskog trošenja novca. Odnosi na relaciji parohijana i tamošnjeg episkopa Irineja (Dobrijevića) kulminirali su i zbog načina na koji se pristupa obnovi Hram svetog Save na Menhetnu, a posebno novca koji je prikupljen za crkvu koja je izgorela 2016. godine.

St_Sava_2_May_3_2016 

Upravljanje crkvenom opštinom u Njujorku i obnova hrama bili su tema i početkom decembra, kada su trojica vladika sa prostora Amerike bili na razgovoru sa patrijarhom i Sinodom u beogradskoj Patrijaršiji.

 Vernici su izneli optužbe na račun vladike Irineja da je nezakonito trošio crkveni novac za obnovu hrama, a od patrijarha i Sinoda zatraženo je da se ova opština izuzme iz nadležnosti episkopa i preda na upravljanje patrijarhu. Za SPC i njenu eparhiju dodatni problem bi bio da se pitanje trošenja novca i sukob sa vladikom nađe pred sudom jer je grupa parohijana preko advokata uputila pismo upozorenja vladiki. To po američkom zakonu prethodi tužbi.

Parohijani terete vladiku i to posebno za novac koji su vernici prikupili za obnovu Hrama svetog Save. Crkveni organi, a kako je nezvanično navođeno obaviće kontrolu trošenja novca vernika za obnovu hrama kao i zašto su troškovi sa 3,6 miliona dolara, kolika je bila predračunska vrednost, narasli na čak osam miliona dolara.

Nerazumevanje na relacije vladika-vernici međutim, nisu vezani samo za obnovu hrama u Njujorku već i za postavljanje sveštenstva u pojedinim parohijama.

Nikola_Tesla_bust_at_St-_Sava_closeup 

Srpski hram na Menhtenu, izgrađen je u gotskom stilu pre skoro 170 godina, a u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve je od 1943. godine. Hram je otkupljen od Episkopalne njujorške crkve. Upravo u ovoj crkvi je 1943. godine održan poslednji oproštaj od velikog naučnika Nikole Tesle.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR