Glas Javnosti

Singapur postaje najveće tržište zlata

Svet
Autor: Glas javnosti

Singapur bi trebao postati vodeće središte zlata kako se trgovina pomiče prema istoku, prema Svetskom veću za zlato.

Jedan od ključnih razloga je to što potrošnja zlata u velikim privredama u nastajanju raste, a većina tih tržišta koncentrirana je u Aziji, rekao je Shaokai Fan, čelnik Azijsko-pacifičke regije i globalni čelnik centralnih banaka.
Blizina Singapura tim centralnim bankama, koje aktivno grabe zlato, još je jedan faktor, dodao je.
"Težište tržišta zlata se pomerilo na istok, sa Singapurom, koji je slučajno postavljen kao potencijalno uporište ove nove ravnoteže", rekao je Fan na konferenciji o plemenitim metalima u Aziji i Pacifiku održanoj u Singapuru.

Kina je najveći svetski potrošač zlata, a njena centralna banka najveći je kupac poluga jer zemlja nastoji povećati svoje rezerve zlata.

Među centralnim bankama, Narodna banka Kine bila je najveći kupac zlata u 2023.

Japan je također pokazao kontinuiranu otpornost u potražnji za zlatom, zabeleživši najjaču potražnju za zlatnim nakitom u prvom tromesečju od 2019. godine, pokazalo je nedavni izveštaj WGC-a.


Isto tako, Južna Koreja je zabeležila najoštriji kvartalni porast kupovine zlata u više od dve godine.

Osim toga, Singapur je u neposrednoj blizini oko 25 odsto svetskih centara za snabdevanje zlatom kao što su Kina, Australija, Indonezija, Filipini, Papua Nova Gvineja i Laos.

Potreba za nabavom službenog središta zlatnih rezervi postala je sve veća briga za centralne bankare širom sveta, posebno u pozadini nestabilne geopolitičke klime, rekao je Fan. Dodao je da bi Singapur mogao postati "doista održiva alternativa" Londonu i Njujorku kao središte za skladištenje zlata centralne banke.


Glas javnosti/B06S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR