Glas Javnosti

СИЛОВАНА И УБИЈЕНА: Новинарка Викторија Маринова, истраживала корупцију, полиција тврди да „злочин није повезан с њеним радом“

Svet
Autor: Глас јавности / Танјуг / од 08.10.2018.

Бугарска истраживачка новинарка Викторија Маринова силована је и убијена у граду Русе у северној Бугарској, известили су локални медији у тој земљи. Тридесетогодишња новинарка је, како преноси портал Политико, убијена у суботу.

Викторија Маринова је била новинарка и уредница на бугарској телевизији ТВН и извештавала о истрази о наводној корупцији повезаној са фондовима Европске уније. Полиција је саопштила да нема доказа који сугеришу да је убиство повезано са њеним радом.

Бриселски сајт наводи да су организације за борбу против корупције и чланови Европског парламента позвали на потпуну истрагу о њеној смрти.

"Шокиран сам ужасним убиством истраживачке новинарке Викторије Маринове у Бугарској. Позивам на хитну, потпуну и темељну истрагу. Одговорни морају да одговарају", поручио је на Твитеру представник ОЕБС-а за слободу медија Харлем Дезир.

Једна чланица Европског парламента из редова либерала на Твитеру је нагласила да је смрт бугарске новинарке треће по реду убиство новинара у ЕУ у последњих годину дана.

Малтешка новинарка Дафне Каруана Галиција убијена је у октобру 2017, а у фебруару ове године убијен је словачки новинар Јан Куцијак.

Маринова извештавала о корупцији

Последња емитована прича на којој је Маринова радила у групи бугарских новинара, говорила је о компанијама које су умешане у инфраструктурне пројекте које је финасирала ЕУ, а којима су управљале локалне власти.

Према тој причи, између 30 и 40 одсто од укупног фонда које су примиле групе тих компанија, потрошено је на корупцију и подмићивања.

Сајт наводи да је крајем септембра Маринова интервјуисала двоје новинара који су радили на тој причи, а које је бугарска полиција привела.

Атанас Чобанов, уредник бугарског портала Бивол, који је такође радио на овој причи, рекао је за Политико да је следећи задатак Маринове био да посети место у селу Хитрино на североистоку Бугарске, где се појавило више питања у вези са уговором о јавним набавкама.

"ТВН је један од неколико бугарских медија који извештавају о нашим истрагама. У овој фази је нејасно да ли је убиство било повезано са њеним радом", рекао је Чобанов.

Глас јавности / Танјуг / од 08.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR