Glas Javnosti

SIGNAL IZ KREMLJA! PUTIN TRENIRA GROMA - Simuliraće se NUKLEARNI NAPAD

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruski predsednik Vladimir Putin nadgledaće vežbe ruskih nuklearnih snaga koje će uključivati lansiranje balističkih i krstarećih projektila, objavilo je rusko ministarstvo obrane, što je nova demonstracija sile u jeku napetosti oko Ukrajine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su vežbe deo redovne obuke i negirao je da su znak eskalacije krize.

Vežbe se održavaju nakon niza manevara ruskih oružanih snaga u poslednja četiri meseca koje uključuju raspoređivanje, po procenama Zapada, više od 150.000 vojnika na granicama Ukrajine.


Godišnje strateške vežbe "Grom" održaće se u subotu "pod nadzorom vrhovnog zapovednika ruskih oružanih snaga Vladimira Putina", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva obrane, prenosi N1.

- Ruske oružane snage će 19. februara sprovesti zakazane vežbe snaga strateškog odvraćanja pod upravom vrhovnog vojnog komandanta Vladimira Putina, tokom kojih će biti lansirane balističke i krstareće rakete - objavilo je rusko ministarstvo odbrane.


Kako je istaklo ministarstvo, vežbe strateškog odvraćanja "planirane su unapred radi provere pripremljenosti vojnih komandnih centara, lansirnih borbenih timova, posade borbenih brodova, nosača raketa za izvršavanje dodeljenih misija, kao i pouzdanosti nuklearnog i konvencionalnog oružja", prenose agencije.

Zapadne vlade upozorile su ranije da Rusija planira da održi strateške nuklearne vežbe ovog meseca, a ne u kasno leto, kao što je uobičajeno. Vežbe se poklapaju sa posednjim danom ruskih vojnih vežbi "Saveznička odlučnost" u Belorusiji, u trenutku kada su zapadne zemlje zabrinute da Rusija priprema invaziju na Ukrajinu.


Ruske vežbe uključiće snage i opremu Vazduhoplovnih snaga, Južne vojne oblasti (to je jedna od pet vojnih oblasti ruskih oružanih snaga), Strateškim raketnim snagama, Severnoj i Crnomorskoj floti, saopštilo je Ministarstvo.

Vežba snaga strateškog odvraćanja ima za cilj provjeru spremnosti vojnih zapovedništava i posada raketnih sistema, ratnih brodova i strateških bombardera za izvršavanje svojih misija te proveru pouzdanosti strateških nuklearnih i konvencionalnih snaga.


Kijev: Nastavlja se gomilanje ruskih trupa

Kijev je objavio da je broj ruskih vojnika uz granicu narastao na 149.000, kao i da očekuje da će stići još nekoliko hiljada u bliskoj budućnosti.

- Kijev procjenjuje da je verovatnost velike eskalacije sukoba s Rusijom - niska. Naša obavještajna služba prati svaki potez koji bi mogao da predstavlja potencijalnu pretnju Ukrajini. Verovatnost velike eskalacije procenjujemo kao nisku - izjavio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov u ukrajinskom parlamentu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR