Glas Javnosti

SIDNEJ OTVORIO VRATA POSLE 4 MESECA: Italija od danas u beloj zoni

Svet
Autor: Glas javnosti

Italijanska vlada je donela odluku da se zbog velikog broja vakcinisanih građana država vrati u stanje pre pandemije, iako takvu odluku nije podržao krizni štab. U Sidneju otvorili su vrata kafići, restorani i teretane za svoje klijente koji su kompletno vakcinisani, nakon gotovo četvoromesečnog zaključavanja.

Niska stopa zaraženih, nošenje maski, zelena kovid propusnica i veliki broj imunizovanih državljana Italije, doveli su do toga da je vlada ove zemlje donela odluku o skoro kompletnom povratku normalnom životu otvarajući pozorišta, bioskope i muzeje sa 100% kapaciteta.

Sva mesta na kojima se okuplja veliki broj ljudi, bioskopi, pozorišta, koncerti i muzeji biće u potpunosti otvoreni za sve građane koji imaju zelenu kovid propusnicu, i na tim mestima neće više važiti mera obavezne distance. Sa Zelenom propusnicom je dakle moguće vratiti se normalnom životu što ne važi za mlađe od 12 godina kao i za osobe koje ne mogu da se vakcinišu iz zdravstvenih razloga. Maska je obavezna u svakom zatvorenom prostoru.

Neki pabovi u Sidneju, najvećem australijskom gradu, otvoreni su minut posle ponoći, a prijatelji i porodice okupili su se na ponoćnom pivu, sudeći prema slikama sa društvenih mreža i televizijskim snimcima, prenosi Guardian.

Premijer australijske države Novi Južni Vels Dominik Perote snažno je podržao ponovno otvaranje u Sidneju, čijih je više od pet miliona stanovnika izdržalo stroga ograničenja uvedena sredinom juna nakon izbijanja visoko zaraznog delta soja korona virusa.

Dok je stopa vakcinacije sa dvostrukom dozom u Novom Južnom Velsu kod ljudi starijih od 16 godina preko 74 odsto, u susednom Kvinslendu, čije granice prema Novom Južnom Velsu ostaju zatvorene, stopa vakcinacije iznosi samo 52 odsto.

(Glas javnosti)
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR