Glas Javnosti

Severna Koreja testirala podvodni dron na NUKLEARNI POGON (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Severna Koreja je objavila da je testirala podvodni dron na nuklearni pogon u istočnim vodama kao odgovor na zajedničku pomorsku vežbu Južne Koreje, SAD i Japana ove nedelje.

Tvrdi se da je Južna Koreja i njeni saveznici podigli tenzije u regionu.


Navodni test nuklearnog drona usledio je nekoliko dana nakon što je lider Severne Koreje, Kim Džong Un, izjavio da će odustati od dugogodišnjeg cilja mirnog ujedinjenja sa Južnom Korejom. Takođe je najavljeno da će Severna Koreja izmeniti svoj ustav kako bi Južnu Koreju označila kao svog glavnog protivnika, prema izveštaju CBS-a.

Tenzije na Korejskom poluostrvu su na najvišem nivou poslednjih godina, dok Kim povećava demonstracije naoružanja i preti nuklearnim sukobom.


SAD i njihovi azijski saveznici odgovaraju pojačavanjem zajedničkih vojnih vežbi. Testiranje sistema "Haeil-5-23", nazvanog od strane Severne Koreje kao podvodna bespilotna letelica sa nuklearnim sposobnostima, sprovedeno je u vodama kod njene istočne obale, prema izveštaju, mada datum nije preciziran.

Vojni analitičar Šin Džong-vu iz Korejskog foruma za odbranu i bezbednost sa sedištem u Seulu tvrdi da se radi o podvodnom dronu koji se samoeksplodira, a ne o nuklearnom dronu.


Vojska Severne Koreje izjavila je da je izvršila testiranje kao odgovor na pomorske vežbe SAD-a, Južne Koreje i Japana, koje su završene u sredu u vodama južno od ostrva Jeju.


"Mi ćemo se suočiti sa neprijateljem podvodnim nuklearnim oružjem. Nastavićemo da odvraćamo neprijateljske vojne manevre SAD-a i njenih saveznika. Oštro osuđujemo SAD i njihove saveznike zbog ugrožavanja bezbednosti DNRK od početka godine. Upozoravamo ih na katastrofalne posledice ako nastave sa svojim aktivnostima", saopštilo je ministarstvo odbrane Severne Koreje


Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR