Glas Javnosti

SEVERNA KOREJA SE UBRZANO NAORUŽAVA! Povećani kapaciteti za proizvodnju nuklearnog oružja

Svet
Autor: Glas javnosti

Posle napetosti u regionu sa vršenjem raketnih proba u Severnoj Koreji, stručnjaci su odlučili da prouče satelitske snimke i došli do zapanjujućih rezultata.

Po svim procenama, Severna Koreja proširuje postrojenje za obogaćivanje uranijuma u svom glavnom nuklearnom kompleksu Jongbjon, što je znak da namerava da povećava proizvodnju naoružanja,,piše Sputnik.

"Proširenje postrojenja za obogaćivanje verovatno ukazuje na to da Severna Koreja planira da poveća svoju proizvodnju uranijuma za oružje na lokaciji Jongbjon za čak 25 odsto", navodi se u izveštaju Džefrija Luisa i još dva stručnjaka sa Midelburi Instituta za međunarodne studije u američkom Montereju.

Šta su pokazali snimci satelita?

Severna Koreja je, tik uz postrojenja za obogaćivanje uranijuma u Jongbjonu, proširila površinu za 1.000 kvadratnih metara. Stučnjaci navode da je to dovoljno prostora za smeštaj 1.000 dodatnih centrifuga, čime bi se kapacitet fabrike za proizvodnju visoko obogaćenog uranijuma povećao za 25 odsto.

Nuklearno oružje može da se proizvodi ili visoko obogaćenim uranijumom ili plutonijumom, a Severna Koreja ima postrojenja za proizvodnju oba u Jongbjonu.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR