Glas Javnosti

SEVERNA KOREJA PRIHVATILA HARI POTERA: Dozvolili štampanje jedne od najpoznatijih knjiga

Svet
Autor: Glas javnosti

Severna Koreja je prihvatila knjige iz serijala "Hari Poter", Džoane K. Roling, 23 godine nakon što je objavila prvo delo.

Država je inače poznata po strogoj kontroli i cenzuri nad literaturom koju građani mogu da čitaju. Ali sada su cenzori Severne Koreje podržali romane svetski poznate spisateljice.

Inače, pre objavljivanja, knjige u Severnoj Koreji moraju proći kontrolu Saveza pisaca, a potrebna je i podrška Radničke partije Koreje.

Ipak, svi elementi i ovoj proceduri, nedavno su izneli pozitivan stav prema seriji od sedam knjiga autorke Roling. U obrazloženju se između ostalog navodi "Hari Poter podržava ideju da deca treba da napreduju u skladu sa svojim sopstvenim snagama i sposobnostima".

Severnokorejski režim, na čelu sa vrhovnim vođom Kim Džong Unom, ima snažni sistem regulacije kada je u pitanju međunarodni sadržaj i zabranjuje strane zabavne sadržaje, poput filmova i muzike, ali imućni, građani tamošnje elite, ipak tajno pristupaju materijalima koji ih interesuju najčešće preko krijumčarenih USB-a.

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR