Glas Javnosti

Severna Koreja ispalila neidentifikovane projektile

Svet
Autor: Glas javnosti

Kim testira rakete, dok svet strahuje od korone

Severna Koreja ispalila je neidentifikovane projektile u Istočno more, saopštio je danas načelnik genralštaba vojske Južne Koreje.

Severna Koreja je ispalila u more još dve, kako se pretpostavlja, balističke rakete, saopštili su Južna Koreja i Japan.

Pjongjang je time nastavio seriju testiranja oružja, što ukazuje da lider Severne Koreje Kim Džong-un pokušava da učvrsti podršku u zemlji u vreme zabrinutosti zbog mogućeg širenja epidemije koronavirusa.

Vojska Južne Koreje saopštila je da je jutros uočila projektile koji su leteli od grada Vonsana na istočnoj obali Severne Koreje do voda između Japana i Korejskog poluostrva.

Južna Koreja je lansiranje raketa opisala kao "veoma neprimereno" u periodu kada se svet bori protiv pandemije koronavirusa i pozvala Pjongjang da obustavi takve akcije.

Ministarstvo odbrane Japana saopštilo je da su dve, kako se pretpostavlja, balističke rakete najverovatnije pale u more u blizini japanske ekskluzivne ekonomske zone.

"Nedavna severnokorejska višestruka ispaljivanja balističkih raketa ozbiljan su problem za celu međunaronu zajednicu, uključujući Japan", navelo je ministarstvo odbrane.

Pjongjang je prethodnih nedelja ispalio u more brojne rakete i granate, u očiglednom pokušaju da poveća vojnu sposobnost u vreme kada su u zastoju pregovori SAD i Severne Koreje o njenom nuklearnom razoružavanju.

Sve to oružje bilo je kratkog dometa i moglo je da dosegne kopno Južne Koreje, ali ne i da bude direktna pretnja za SAD.

Ovo je četvrti put ovog meseca da Severna Koreja lansira neidnetifikovane projektile. Dve balističke rakete kratkog dometa, Severna Koreja je lansirala 21. marta.

(Izvor: Kurir/Beta)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR