Glas Javnosti

Serija uznemirujućih potresa na Islandu oslabila, ali reka magme i dalje aktivna

Svet
Autor: Glas javnosti

Seizmička aktivnost je oslabila na jugozapadu Islanda, ali se i dalje očekuje vulkanska erupcija, kažu naučnici.

Iako je više od 500 zemljotresa pogodilo poluostrvo Rejkjanes od ponoći, oni su slabiji nego u protekla dva dana.


Međutim, stručnjaci naglašavaju da je reka magme duga 15 kilometara koja teče ispod poluostrva i dalje aktivna, ugrožavajući sada evakuisani grad Grindavik.



Vlasti su naredile hiljadama ljudi koji žive u Grindaviku jugoistočno od vulkana da preventivno napuste grad. Meteorološka služba Islanda (MSI) kaže da postoji značajan rizik od erupcije. Mogućnost da proradi vulkan na poluostrvu Rejkjanes dodatno je povećan od nedelje ujutro.


Erupcija može početi u bilo kom trenutku narednih dana. Tor Tordason, profesor vulkanologije na Islandskom univerzitetu, kaže da je i dalje aktivna 15 kilometara dugačka reka magme koja teče ispod zemlje.


Meoteorološka služba je u subotu saopštila i da je tunel kojim teče magma ili užareni, rastopljeni kamen na potezu od severoistoka preko Grindavika i nekih 10 kilometara dalje u unutrašnjost, registrovan na dubini manjoj od 800 metar.

Prethodno tokom dana bio je na 1.500 metara dubine. Više od 20.000 potresa zabeleženo je na jugozapadu Islanda od kraja oktobra.


Islandska Agencija za civilnu zaštitu saopštila je da je odluka o evakuaciji doneta pošto MSI nije mogla da isključi mogućnost da bi „tunel magme koji se trenutno formira mogao da stigne do Grindavika".


Hiljade potresa su zabeleženi u okolini vulkana Fagradalsfjal proteklih nedelja. Najviše ih je na islandskom poluostrvu Rejkjanes, gde su vulkani bili uspavani 800 godina, sve do erupcije 2021.

Island je proglasio vanredno stanje, dok je islandska meteorološka služba saopštila da postoji značajan rizik od erupcije.


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR