Glas Javnosti

Sergej Lavrov: 'RUSIJA MOŽE PREKINUTI DIJALOG SA EU'

Svet
Autor: Glas javnosti

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je razgovarao telefonom sa Žozepom Borelom, a nakon razgovora Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da porast antiruskog raspoloženja u Evropskoj uniji ne olakšava normalizaciju u Evropi, i zemlje EU treba da prekinu da se odnose prema Rusiji sa pozicije nadmoći.

Ruska strana je naglasila da eskalacija antiruskih raspoloženja u EU, stvaranje novih nestabilnosti pod izmišljenim izgovorima ne olakšavaju normalizaciju u Evropi.

-Odnosi Rusije i EU mogli bi se zasnivati isključivo na ravnopravnosti i uzajamnom poštovanju interesa; utoliko bi neke države, koje određuju raspoloženje u EU, trebalo da odustanu od pokušaja vođenja posla sa pozicije nadmoći i priznaju da ne postoji alternativa fer dijalogu-, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Lavrov i Borel su razgovarali o važnim međunarodnim pitanjima, uključujući sprovođenje sporazuma iz Minska o Ukrajini, rešavanju situacije u Nagorno-Karabahu, u skladu sa zajedničkom izjavom ministara spoljnih poslova Jermenije, Azerbejdžana i Rusije, kao i o situaciji u Belorusiji.

U telefonskom razgovoru koji je inicirala EU, Borel je obavestio Lavrova o rezultatima sastanka Saveta ministara spoljnih poslova EU koji je održan u ponedeljak.

"Možemo prekinuti dijalog sa EU"

Rusija može da prekine dijalog sa Briselom, upozorio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, komentarišući situaciju oko istrage u vezi sa navodnim trovanjem ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

.Ljudi koji su odgovorni za spoljnu politiku na Zapadu i ne razumeju potrebu vođenja razgovora uz uzajamno poštovanje – verovatno sa njima jednostavno treba da prestanemo da komuniciramo neko vreme-, kazao je Lavrov.

Lavrov je istakao da predsednica Evropse komisije Ursula fon der Lajen izjavljuje da sa ruskim vlastima ne uspeva geopolitičko partnerstvo i dodao - "neka bude tako, ako oni to žele".

Šef ruske diplomatije je ukazao na to kako je prošlo zasedanje Saveta EU za spoljnu politiku i skrenuo pažnju na "pridike da Rusija nije uspela da iskoristi priliku i da objasni šta se desilo sa Navaljnim".

-Neću ulaziti u detalje, kojih ima u izobilju, o tome kako se EU potpuno neprikladno i neprihvatljivo ponaša u vezi sa incidentom sa Navaljnim-, rekao je Lavrov. Prema njegovim rečima, Moskva želi da shvati da li se sa Evropskom unijom u ovakvim uslovima može realizovati bilo koji posao.

(Glas javnosti/N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR