Glas Javnosti

Šefovi britanskih kompanija za tri dana zarade godišnju radničku platu

Svet
Autor: Glas javnosti

Šefovi najvećih britanskih kompanija će do četvrtka popodne zaraditi više novca u 2023. nego što će prosečan britanski radnik zaraditi tokom cele godine, prema analizi ogromnih razlika u platama usred štrajka i krize troškova života prenosi britanski Gardijan.

Pol Novak, generalni sekretar Kongresa sindikata Velike Britanije, pozvao je vladu da interveniše da se „vrati pravičnost u platama“ jer se mnogi slabije plaćeni radnici bore sa ogromnim realnim smanjenjem prihoda.

– Svako zaslužuje poštenu platu za pošteno radno vreme. Ali dok se zaposlenim ljudima govori da ne traže više, najveća plata raste – navodi i dodaje: 

– Radnici bi trebalo da imaju svoja mesta u izvršnom odboru, a ministri treba da utvrde plan za pravednu zaradu za sve, počevši od pristanka na pregovore o plaćanju u javnom sektoru.

Prema analizi sindikata GMB, operateru Hitne pomoći trebalo bi skoro 150 godina da izjednači platu sa prosečnim izvršnim direktorom.

„Radnici hitne službe i drugi sastavljaju kraj sa krajem, dok ‘debele mačke’ dobijaju kajmak“, navode.

FTSE 100 izvršni direktori plaćeni su u proseku 3.4 miliona funti, odnosno čak 103 puta više u odnosu na prosečnu zaradu britanskog radnika sa punim radnim vremenom koja iznosi 33.000 funti.

Srednja plata generalnog direktora FTSE 100 porasla je za 39 odsto u odnosu na januar 2022. godine, dok je srednja plata radnika porasla za samo 6% u istom periodu.

– Britanska ekonomija zaista ne može da priušti da tako veliki deo bogatstva, koji stvaraju svi radnici bude zarobljeno od strane tako malog broja ljudi na vrhu. Da bismo rešili pad životnog standarda većine, potrebne su nam mere za ravnomerniju raspodelu prihoda – navodi Luk Hildjard direktor High Pay centra.

Najplaćeniji CEO na listi bio je Sebastijen de Montesus ispred rudnika zlata u Obali Slonovače, Burkini Faso i Senegalu. Plaćeno mu je 16,9 miliona funti, uključujući „jednokratnu nagradu“ od 8 miliona funti kada se firma preselila iz Toronta u London prenosi bizportal.rs

Drugi najplaćeniji šef je Paskal Soriot ispred AstraZeneca-e, čija zarada iznosi 13,9 miliona funti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR