Glas Javnosti

Šef je svih šefova u ruskom podzemlju i najmoćniji mafijaš na svetu, a u ‘dobrim je odnosima i sa Putinom’

Svet
Autor: Glas javnosti

Neposredno pre nego što je umro od trovanja bivši špijun KGB Aleksandar Litvjnenko snimio je kasetu.

Snimak sadrži tvrdnju da je ruski predsednik Vladimir Putin imao "dobre odnose" sa jednim od najozloglašenijih mafijaša na svetu, Ukrajincem po imenu Semjon Mogilevič.

FBI veruje da je Mogilevič, jedan od 10 najtraženijih begunaca, poslednjih nekoliko decenija proveo trgujući drogom, nuklearnim materijalom i orkestrirajući ugovorena ubistva i međunarodnu prostituciju.

Mogilevič sada uglavnom živi u Moskvi. Njegova lokacija omogućava mu da održava bliske veze sa Bratstvom, zvanom Ruska rulja.

Inače Mogilevič je poznat kao"šef šefova" u Rusiji.

Rođen 1946. godine u Kijevu, u Ukrajini, Mogilevič je jednom delovao kao ključni kontakt za pranje novca za jednu super-bandu sa sedištem u Moskvi. Od tada je držao preko 100 kompanija i bankovnih računa u 27 različitih zemalja, a sve kako bi se omogućio protok gotovine.

1998. FBI je objavio izveštaj kojim je Mogileviča imenovao za vođu organizacije sa oko 250 članova. Samo četiri godine delovanja, glavne aktivnosti grupe obuhvatale su trgovinu oružjem, trgovinu nuklearnim materijalom, prostituciju, trgovinu drogom, trgovinu naftom i pranje novca.

Između 1993. i 1998. godine, međutim, Mogilević je privukao pažnju FBI-ja kada je navodno učestvovao u šemi od 150 miliona dolara kako bi prevarao hiljade investitora u kanadskoj kompaniji IBM Magnek sa sedištem u blizini Filadelfije, koja je navodno pravila magnete.

Nadimak mu je "Pametni bos" jer je završio ekonomski fakultet. Osumnjičen je za ubistva, trgovinu oružjem i drogom.

-Ono što ga čini toliko opasnim je da on radi bez granica, rekao je specijalni agent Peter Kovenhoven, koji je na slučaju Mogilevič radio od 1997.

- Evo momka koji je uspeo da prevari ulagače od 150 miliona dolara, a da pritom nogom nije kročio na područje Filadelfije.

- On je najmoćniji mafijaš na svetu, rekao je Monja Elison jedan od Mogilevičevih partnera u poslu u vezi sa organizovanom prostitucijom, i, kako tvrdi, njegov najbolji prijatelj.

(Izvor: Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR