Glas Javnosti

SEBASTIJAN KURC PODNEO OSTAVKU: "Moja domovina mi je bitnija od sebe. Sada su potrebni stabilni uslovi"!

Svet
Autor: Glas javnosti

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc podneo je ostavku večeras, piše nemački Bild.

Kako prenose domaći mediji Kurc je u obraćanju naciji uživo rekao da mu je najbitnija domovina.

- Moja domovina mi je bitnija od sebe. Sada su potrebni stabilni uslovi. Zato bih želeo da napravim prostor kako bih rešio zastoj - rekao je Kurc u obraćanju uživo.

Novi kancelar biće Aleksandar Šalenberg.

Da je austrijski kancelar Sebastijan Kurc pod istragom zbog sumnje na korupciju, saopštili su tužioci 6. oktobra, nakon pretresa nekoliko ministarstava i kancelarija vladajuće Narodne partije Austrije (OVP) na čijem je on čelu.

Pored Kurca Tužilaštvo za borbu protiv korupcije je pod istragu stavilo još devet osoba i tri organizacije. Kurc je pod istragom je zbog tvrdnji da je državni novac Ministarstva finansija upotrebljen u koruptivnom poslu, kako bi se u tabloidnim novinama osiguralo pozitivno izveštavanje o stranci koju vodi, objavili su tužioci.

Kurcovi sadašnji koalicioni partneri Zeleni, jasno su u petak stavili do znanja da bi nastavak njihove koalicije sa konzervativcima Sebastijana Kurca bio moguć samo bez njega, s obzirom na ozbiljne optužbe za korupciju.

Predsednik Austrije Aleksandar Van der Belen izjasnio se pre samo nekoliko sati.

- Posredi su ozbiljne optužbe. Rezultat je slika koja nije dobra za demokratiju.

Kurcov uspon na vrh Austrijske narodne partije (OVP), kako se navodi u optužbama, osiguran je ulepšanim anketama i kupljenim medijskim izveštajima od 2016. godine.

 
 
U sredu je 1.400 javnih tužilaca i policajaca pretreslo Saveznu kancelariju i sedište stranke konzervativne Austrijske narodne partije (OVP). Pretraživali su podatke, elektronsku poštu i tekstualne poruke od 2016. godine, kada je Kurc još bio ministar spoljnih poslova.

- Želeo je da medijskom ofanzivom poboljša šanse za preuzimanje „novog“ OVP -a i svoj izbor za kancelara na izborima 2017. godine. Kurc je sa svojim pomagačima odlučio da finansira i pokrene manipulirane ankete - navodi Tužilaštvo za korupciju u Beču.

Finansiranje je navodno preuzela Fellner Media Group "Austria", ali se zapravo finansira državnim novcem putem oglasa Ministarstva finansija, navodi se u optužbama.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR