Glas Javnosti

SCENE SA AERODROMA KAO IZ HOROR FILMOVA : Beskrajni redovi, kada sletite neće biti vašeg prtljaga

Svet
Autor: Glas javnosti

Zbog radnika u štrajku širom Evrope aerodromi su u kolpasu, a putnici sve očajniji.

"Er Srbija" takođe je morala da otkaže pojedine letove iz Londona. A danas je našoj nacionalnoj avio-kompaniji stigao jednostrani zahtev od aerodroma Shipol u Amsterdamu da od 7. jula do kraja meseca smanji broj sedišta u ponudi na letovima iz Amsterdama ka Beogradu.

Nacionalna kompanija pre svega trpi zbog brojnih putnika sa kupljenim kartama kojima će ukrcavanje biti uskraćeno u slučaju popunjenosti aviona preko dozvoljenog kapaciteta u skladu sa dodeljenom kvotom za konkretne dane, iako će na tim letovima ostati slobodna mesta.

Problemi bi mogli da potraju mesecima, kažu upućeni.

Svi sektori putničkog avio-saobraćaja u Evropi, suočavaju se sada sa izuzetnim sezonskim rastom tražnje s jedne strane i relativno ograničenim resursima sa druge, uključujući i manjak ljudstva.

Sada, u jeku turističke sezone, najviše nedsotaje osoblja. Za nove radnike samo bezbednosna provera traje mesecima, a slike ljutih putnika obilaze društvene mreže.

Putnici se žale da i kad slete na željenu destinaciju, ne dobiju svoj ptrljag.

Pojedini čekaju i po dva i po sata na svoju torbu na aerodromu u Edinburgu, dok slike sa pokazuju da su neke jednsotavno ostavljene.

Dodatno, i postojeće osoblje je nezadovoljno, tako da se dešava da piloti daju otkaz pre samog leta, što se dogodilo delegaciji privrednika iz Srbije koji su čekali na svoj uredno plaćen i rezervisan let u Parizu. Letačko osoblje kompanije Rajaner sa sedištem u Španiji planira da štrajkuje 12 dana ovog meseca da bi dobilo bolje uslove rada.

U međuvremenu, radnici pariskog aerodroma ponovo će na ulice Pariza. Propao i dogovor sa sindikatima, pa je SAS podneo zahtev za zaštitu od bankrota prenosi Telegraf Biz

Ekonomisti kažu da se krivica za trenutni haos ne može svaliti samo na avio-kompanije ili aerodrome jer su i jedni i drugi u skladu sa svojom poslovnom politikom, koja je bila u tom trenutku aktuelna, u vreme kovida otpustili veliki broj svojih zaposlenih. Nemačka će pokušati da nađe radnike po hitnom postupku, pa i na uštrb dugotrajne obuke. 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR