Glas Javnosti

САВРЕМЕНА ИСКУСТВА НОВИЈИХ РУСКИХ РАТОВА: Руси научили да ратују

Svet
Autor: Глас јавности / НОВОСТИ / од 02.10.2018.

Генерал Виктор Бондарјев направио биланс трогодишњег руског присуства у Сирији. Већ прве недеље авијација је уништила бомбама и ракетама 112 објеката исламиста

ВОЈНЕ операције у Сирији показале су да је руска армија научила да ратује, изјавио је председник Комитета за одбрану Савета федерације Русије, бивши командант Војно-космичких снага РФ, пензионисани генерал армије Виктор Бондарјев.

 
- Критеријум војне вештине није само победа него и за њу плаћена цена, а у току три године у Сирији руска армија је изгубила 112 људи, а скоро половина од тог броја је погинула у авионској катастрофи "Ан-26" и недавном обарању "Ил-20" - рекао је Бондарјев. - Што се тиче војне технике, руска армија је изгубила осам авиона, седам хеликоптера један транспортер и једно оклопно возило.

Он тврди да савремена историја не памти тако ефикасан локални рат као што је руска контратерористичка операција у Сирији.

Упоређујући гибитке у Сирији са оним из Авганистана, Бондарјев је казао да је за прве три године ратовања у Авганистану погинуло око 4.800 војника. Совјети су у том периоду изгубили 60 тенкова, око 400 оклопних возила, затим 15 авиона и 97 хеликоптера.

Американци и њихови савезници су у Ираку од 2003. до 2006. изгубили 2.515 војника, од чега 2.309 америчких, затим 20 тенкова "абрамс", шездесетак оклопних возила, као и 15 авиона и 80 хеликоптера.

Пре три године, 30. септембра 2015. године, почела је операција руске авијације у Сирији и тада је управо Ваздушно-космичким снагама Русије руководио генерал армије Бондарјев. Кад је почела операција више од две трећине територије било је под контролом Исламске државе и огранка Ал каиде Џабхат ан Нусри, као и других терористичких организација.

ДРОНОВИ И САТЕЛИТИ

ВЕЋИНУ информација о противнику добијали смо од беспилотних летелица и космичких апарата - објаснио је Бондарјев. - Помоћу њих смо у реалном времену знали где се налазе терористи и њихови објекти. Пилоти су добијали тачну информацију, па је и њихова ефикасност била одлична.
Већ прве недеље руска авијација је уништила бомбама и ракетама 112 објеката екстремних исламиста.

- Ратујући у Сирији, Русија је постигла два циља, ослободили смо 98 одсто сиријске територије и заштитили смо сопствену земљу од терориста - каже генерал Бондарјев. - По подацима војне обавештајне службе, на страни терориста у Сирији ратовало је око четири хиљаде грађана Русије и око пет хииљада грађана бивших совјетских република. У стварности их је било више јер многи нису идентификовани. Да се нисмо борили у Сирији они би се касније пребацили на нашу територију.

У Сирији је руска армија испробала много новог оружја и друге војне технике,

Бондарјев истиче да је целом свету демонстрирана нова руска војна моћ, а да се Русија није умешала, данас Сирија не би постојала.

У Сирији је Русија створила две војне базе у Хмејмиму и Тартусу. Раније је у луци Тартус постојао ремонтни пункт у којем су се могле обавити тек мање поправке бродова и узети гориво, вода и храна.

АМЕРИЧКИ ИНТЕРЕС

- РАСПИРУЈУЋИ рат у Сирији, Американци су намеравали да узму под контролу њене нафтне ресурсе - објаснио је Бондарјев. - Да су успели да ставе под контролу ту земљу Американци би реализовали и пројекат градње гасовода од Катара ка Европи и тако би нанели штету руском гасном бизнису.

Глас јавности / НОВОСТИ / од 02.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR