Glas Javnosti

Savet UN za ljudska prava pokreće istragu o mogućim zločinima u sukobima između Izraela i Hamasa - formirana trajna komisija

Svet
Autor: Glas javnosti

Savet Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava (UNHRC ) odobrio je osnivanje komisije za istragu mogućih zločina počinjenih tokom 11-dnevnog sukoba između Izraela i islamske grupe Hamas u pojasu Gaze. U ovom sukobu je od 10. do 21. maja ove godine poginulo 270 ljudi, među kojima i 68-moro dece, uglavnom Palestinaca, a načinjena je i ogromna materijalna šteta u pojasu Gaze.  

 

Ovo je odlučeno na vanrednom  sastanku  Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UNHRC – United Nations Human Rights Council) sazvanog juče u Ženevi na zahtev muslimanskih zemalja, a na temu situacije na palestinskoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.  Ovim Savetom, koji čini 47 članova, predsedavala je Vikoka komesarka  UNHRC  Mišel Bašle (Michelle Bachelet).

Sa 24 glasa za, devet protiv i 14 suzdržanih, UNHRC je usvojio ovu rezoluciju.

Mišel Bašlet rekla je ranije u četvrtak da izraelski napadi na Gazu možda predstavljaju ratne zločine i da je Hamas, takođe, prekršio međunarodno humanitarno pravo raketiranjem Izraela.

 

Bašlet je rekla da je njena kancelarija potvrdila smrt 270 Palestinaca u Gazi uključujući 68 dece. Većina je ubijena u Gazi pod kontrolom Hamasa. Istovremeno, rakete koje je ispaljivao Hamas ubile su 10 stanovnika Izraela.

 Formiranje nezavisne komisije sa trajnim mandatom

 

Tekst rezolucije, koju je usvojio UNHRC, poziva na uspostavljanje stalne „nezavisne međunarodne istražne komisije za okupirane palestinske teritorije,uključujući istočni Jerusalim“. To je najjače sredstvo na raspolaganju UNHRC-u i biće prva takva komisija sa trajnim mandatom. 

 

Istražitelji treba da istraže „sve sumnje o kršenju međunarodnog prava” u vezi sa tenzijama koje su dovele do nedavnih borbi u pojasu Gaze.

 

Odluku Saveta UN za ljudska prava  Izrael je danas odbacio,  Hamas pozdravio, a SAD su izrazile žaljenje 

 

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova odbilo je sinoć odluku UNHRC-a, rekavši da Izrael neće sarađivati u istrazi, preneo je Rojters. Prema Izraelu, usvajanje rezolucije je ,,moralni neuspeh", a cilj istrage je ,,kamufliranje" zločina terorističke organizacije Hamas. 

 

Rezoluciju, koju su UNHRC usvojio na podsticaj Organizacije za islamsku saradnju (OIC) i palestinske delegacije pri UN, pozdravio je portparol Hamasa, koji je akcije te grupe protiv Izraela nazvao „legitimnim otporom“ i pozvao na „hitnu akciju sa ciljem da se kazni Izrael”. 

SAD duboko žale zbog odluke UNHRC-a. „Današnji potez ugrožava napredak koji je već postignut“, navodi se u saopštenju američke misije pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi, a prenele su svetske agencije. 

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR