Glas Javnosti

Savet Evropske unije usvojio 11. paket sankcija protiv Rusije: ZABRANJUJE se tranzit robe i tehnologije preko TERITORIJE Rusije

Svet
Autor: Glas javnosti

Savet Evropske unije danas je usvojio 11. paket sankcija protiv Rusije sa ciljem da se suzbije zaobilaženje restriktivnih mera koje su dosad uvedene, objavljeno je danas na sajtu Saveta.

"Današnji paket povećava naš pritisak na Rusiju i Putinovu ratnu mašineriju. Rešavanjem zaobilaženja sankcija, maksimiziraćemo pritisak na Rusiju tako što ćemo joj dodatno uskratiti resurse koji su joj tako očajnički potrebni da bi joj omogućili da nastavi svoj nezakoniti rat protiv Ukrajine", poručio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj.

Kako se navodi na sajtu Saveta EU, novim paketom se zabranjuje tranzit robe i tehnologije preko teritorije Rusije koje mogu doprineti njenom vojnom i tehnološkom unapređenju.


Na listu je dodato 87 kompanija za koje se navodi da direktno podržavaju ruski vojno-industrijski kompleks u agresorskom ratu protiv Ukrajine.

Dodaje se da će te kompanije biti predmet strožih ograničenja izvoza robe i tehnologija dvostruke namene. Sankcionisane su i četiri iranske kompanije koje proizvode dronove i izvoze ih u Rusiju.

Pored toga, uvodi se zabrana emitovanja za RT Balkan, Oriental Review, Cargrad, New Eastern Outlook i Katehon jer je reč o medijima koji su, kako tvrdi EU, pod konstantnom direktnom ili indirektnom kontrolom ruskih vlasti.

Evropska unija je uvela zabranu i za transport robe u zemlje članica prikolicama ili poluprikolicama registrovanim u Rusiji, uključujući i one koje se vuku ruskim kamionima.

Istovremeno, zabranjena je isporuka sirove nafte iz Rusije Nemačkoj i Poljskoj preko naftovoda Družba, dok će nafta koja potiče iz drugih zemalja i dalje moći da se uvozi preko tog naftovoda. Kako se navodi, na listu sankcionisanih dodat je i značajan broj fizičkih lica.

Glas javnosti/U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR