Glas Javnosti

Sav vatromet Evropska Unija uvozi iz Kine

Svet
Autor: Glas javnosti

Doček Nove godine, a i mnoge druge proslave širom sveta, postale su još odavno nezamislive bez vatrometa. Turisti se upravo zbog ove pirotehničke zabave, koja je potekla iz Kine, odlučuju da posete neku od svetskih metropola baš 31. decembra.

Tokom ovog perioda evropski gradovi su rado posećeni zbog neverovatnog pirotehničkog šoua, počev od Londona, Pariza i mnogih drugih. Najavljeno je da će i Grad Beograd, u okviru manifestacije „Beogradska zima“, 31. decembra organizovati doček Nove godine uz besplatan koncert i vatromet ispred Doma Narodne skupštine

Zavod za statistiku Evropske unije (Eurostat) upravo uoči novogodišnje noći objavio je statističke podatke koji pokazuju da je EU 2021. godine uvezla tri puta manje vatrometa nego pre pandemije korona virusa. Gotovo sva količina vatrometa uvezena je iz Kine prenosi biznis.rs

Vrednost uvoza vatrometa, iz zemalja koje nisu članice EU, smanjio se sa 264 miliona evra (105.000 tona) 2019. godine, na 90 miliona evra (29.200 tona) prošle godine. Značajan pad uvoza zabeležen je već 2020. godine, kada je uvezeno 79.700 tona u vrednosti 190 miliona evra. 

Skoro dve trećine uvezenog vatrometa iz zemalja van EU otišlo je u tri zemlje članice. U Holandiju je otpremljena gotovo četvrtina vatrometa uvezenog iz zemalja van EU (6.900 tona), a u Poljsku (5.300 tona) i Dansku (5.200 tona) po 18 odsto.

Vrednost uvoza u Holandiju bio je u 2021. godini blizu 21 milion evra, više nego duplo manje u odnosu na 2020. godinu i tri puta manje u poređenju sa 2019. godinom. Uvoz u Dansku vredeo je prošle godine više od 18 miliona evra, a u Poljsku skoro 14 miliona evra.

Uvoz vatrometa iz Kine činio je čak 99 procenata ukupnog uvoza vatrometa iz zemalja van EU (28.800 tona).

Dubai drži Ginisov svetski rekord za najveći svetski vatromet, koji kreće iz Burdž Kalife, najviše zgrade na svetu, sa neverovatnom eksplozijom od preko 500.000 vatrometa, LED svetala i lasera. Grad Niigata u Japanu poznat je po tome što svake godine ima tri velika festivala vatrometa, od kojih je Katakai festival jedan od najstarijih na svetu i traje više od 400 godina.

Katakai drži Ginisov svetski rekord za pokretanje najvećeg vatrometa na svetu, Jonšakudama. Ova ogromna raketa se lansira svake godine i široka je više od 1,2 metra, puca 823 metra u vazduh i eksplodira skoro 800 metara u širinu.

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR