Glas Javnosti

SAUDIJSKA ARABIJA PROMENILA PLAN O EKSPANZIJI NAFTE: Ima novi cilj za 2024. i 2025. godinu

Svet
Autor: Glas javnosti

Iznenadni preokret Saudijske Arabije u pogledu svog plana ekspanzije nafte bio je u pripremi najmanje šest meseci i podstaknut neizvesnošću oko potrebe tržišta za dodatnim rezervnim kapacitetom.

Saudijsko ministarstvo energetike u utorak je naredilo državnom naftnom gigantu Aramku da zaustavi planove za povećanje svog maksimalnog održivog kapaciteta na 13 miliona barela dnevno, vraćajući se na prethodni cilj od 12 miliona barela dnevno.


„Mislim da je upravljanje cenama prioritet za 2024. i 2025. godinu“, rekla je druga osoba upoznata s tim.

„Ovo je odlaganje i verovatno će se nastaviti kasnije“, rekao je izvor. „Ovo nema uticaja na viđenje dugoročne potražnje.

Kraljevina je najveći svetski izvoznik nafte i pumpa oko 9 miliona barela dnevno, znatno ispod kapaciteta nakon što je smanjila proizvodnju u okviru sporazuma sa OPEK-om i njegovim saveznicima prošle godine.


Sa toliko raspoloživih slobodnih kapaciteta, napravljena je procena da veliki deo viška snabdevanja kraljevstva nije monetizovan, rekao je izvor iz industrije.

Odluka je došla sa vrha, rekli su oba izvora. Saudijsko ministarstvo energetike nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar.

Tokom posete američkog predsednika Džoa Bajdena kraljevstvu u julu 2022, prestolonaslednik Mohamed bin Salman upozorio je da Rijad „neće imati više mogućnosti da poveća proizvodnju“ nakon što je dostigao sada ukinuti cilj od 13 miliona barela dnevno.


Kraljevstvo je naredilo Aramku da dostigne taj nivo u martu 2020, tokom sukoba sa Rusijom. Danas OPEK, pod de fakto vođstvom Saudijske Arabije, blisko sarađuje sa Rusijom u okviru takozvane alijanse OPEK+.

Preokret se „može protumačiti da sugeriše da OPEK+ počinje da priznaje da ima problem“, navodi Citi u napomeni.

Tržišni udeo OPEK-a dostigao je najniži od pandemije COVID-19, uprkos rekordnoj tražnji, nakon smanjenja proizvodnje i izlaska članice Angole, kao i povećanja ponude van OPEK-a.


Od kraja 2022. godine, OPEK+ je smanjio proizvodnju nafte za 5,86 miliona barela dnevno, što je otprilike 5,7% dnevne svetske potražnje. U svom poslednjem mesečnom izveštaju, OPEK predviđa da će potražnja za njegovom sirovom naftom porasti za oko 1,3 miliona barela dnevno do kraja 2025. godine, što znači da će biti u stanju da reši samo trećinu svojih rezova od blizu 4 miliona barela dnevno.

HSBC je u istraživačkoj belešci rekao da ima malo prostora za više saudijske nafte, dodajući da očekuje „trajni rast ponude van OPEK-a (iz SAD, Brazila, Gvajane, itd.) i usporavanje rasta globalne tražnje kako bi istisnuo barele OPEK-a u srednjeročno."

Saudijska Arabija je decenijama bila jedini izvor značajnog rezervnog kapaciteta za naftu na globalnom nivou.


Rezervni kapacitet deluje kao sigurnosni jastuk za globalno snabdevanje u slučaju velikih poremećaja izazvanih sukobima ili prirodnim katastrofama. Poslednjih godina, druga članica OPEK-a, Ujedinjeni Arapski Emirati, takođe je izgradila rezervne kapacitete.

Aramko treba da objavi svoje finansijske rezultate za celu 2023. godinu u martu, kada se očekuje da će obezbediti ažurirane informacije o svojim kapitalnim izdacima, za koje se sada široko očekuje da će biti revidirani naniže nakon odluke o kapacitetu.

Saudijska Arabija – koja se u velikoj meri oslanja na izdašne isplate Aramka – predvidela je budžetski deficit od 79 milijardi rijala (21,07 milijardi dolara) za 2024. godinu, nešto ispod 82 milijarde rijala predviđenih za prošlu godinu jer su niža proizvodnja sirove nafte i globalne cene smanjile prihode. Kraljevina je 2022. ostvarila prvi suficit u devet godina.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR