Glas Javnosti

SARKOZI OSUĐEN NA GODINU DANA ZATVORA!

Svet
Autor: Glas javnosti

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi, osuđen je na godinu dana zatvora jer je proglašen krivim za prevaru odnosno za kršenje zakona o finansiranju kampanje tokom neuspešne kandidature za ponovni izbor 2012. godine.

 

Tužioci su preporučili jednogodišnju kaznu zatvora sa šest meseci uslovno, a tako je i sud odlučio kada je doneo presudu.

Ipak, Sarkozi kaznu može da služi u kućnim uslovima uz elektronski nadzor.

Slučaj protiv Sarkorzija

U pokušaju da se obezbede jednaki uslovi, predsedničkim kandidatima u Francuskoj je bilo dozvoljeno da potroše samo 22,5 miliona evra na svoje kampanje.

Tužioci su rekli da je Sarkozi potrošio skoro 43 miliona evra, od kojih je višak prikrio niz izmišljenih faktura njegove tadašnje stranke UMP.

Sarkozi je odbacio optužbe, čak i nakon što je u martu osuđen u odvojenom slučaju prevare. U tom slučaju osuđen je na tri godine zatvora zbog podmićivanja i neprikladnog uticaja, od kojih su dve godine bile uslovno.

Međutim, on je na slobodi dok traje žalba na tu presudu, što bi moglo da potraje godinama.

Bivši predsednik takođe se suočava sa trećom optužbom za korupciju zbog navoda da je tokom svoje uspešne kampanje 2007. nezakonito primio 50 miliona evra doprinosa od tadašnjeg libijskog diktatora Moamera Gadafija koji su preko posrednika upućeni u Francusku.

Sarkozi je pobedio na izborima 2007. sa 53,1% glasova. Njegova harizma i elokventnost obezbedili su mu početnu popularnost koja je opadala dok se suočavao sa kritikama zbog načina na koji se nosio sa globalnom finansijskom krizom i pobunama Arapskog proleća 2011. godine.

Izgubio je na izborima 2012. godine.

Nakratko se vratio u politiku 2014. godine, pre nego što je poražen u predsedničkoj unutarstranačkoj trci 2016. godine.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR