Glas Javnosti

SAMOUBISTVO ILI UBISTVO: Prvi nebinarni sudija u Meksiku pronađen mrtav

Svet
Autor: Glas javnosti

Prvi otvoreno nebinarni radnik pravosuđa u Meksiku i istaknuti LGBTQ aktivista Hesus Osijel Baena pronađen je mrtav u svojoj kući. Vlasti su juče pronašle telo sudije u gradu Agvaskalijentesu, zajedno sa telom još jedne osobe.

Nebinarni izraz je izraz koji se koristi za ljude koji se ne uklapaju u tradicionalne muške ili ženske rodne kategorije. Ljudi koji sebe smatraju nebinarnim često preferiraju neutralne zamenice poput „oni“ umesto „ona“ ili „on“.


Lokalni mediji identifikovali su još jednu osobu kao Baeninog partnera. Ministarka bezbednosti Rosa Icela Rodrigez rekla je da nije jasno "da li je reč o ubistvu ili nekoj vrsti nesreće".

Kako se navodi u saopštenju Državnog odvjetništva, nije bilo naznaka provale u dom. U kući je pronađen oštar predmet, a preliminarni nalazi ukazuju da bi to mogao biti incident lične prirode.


LGBTQ grupa za prava Letra S pozvala je lokalne vlasti da istraže temeljno smrt i bez predrasuda. Alehandro Brito, direktor grupe, rekao je da je Baena dobio mnogo poruka mržnje i da mu je prijećeno nasiljem i smrću.

Baena, 38, imenovan je za sudiju državnog izbornog suda u Agvaskalijentesu u oktobru 2022. Bio je prva nebinarna osoba u Latinskoj Americi koja je obavljala sudijsku funkciju.


U junu mu je izdat rodno neutralan pasoš. "Ja sam nebinarna osoba, ne vidim sebe ni kao ženu ni kao muškarca. To je identitet, moj je i za mene, ni za koga drugog", napisao je Baena na društvenim mrežama u junu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR