Glas Javnosti

Само три дана након што их је Русија помиловала, Турци почели да им раде иза леђа!

Svet
Autor: Glas Javnosti / Pravda

У недељу, само три дана након што је Русија склопила примирје између Турске и Сирије у сиријској провинцији Идлиб, турски председник је запретио да ће предузети једностране акције ако се наруши прекид ватра.

Анкара је затражила од НАТО додатну помоћ како би се помогло да се подигне граница са Сиријом, објавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

"Тражили смо додатну помоћ НАТО-а за одбрану границе са Сиријом и у вези са мигрантским изазовом", рекао је Ердоган, обраћајући се новинарима у понедељак заједно са шефом НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Наглашавајући да је Турска тражила „конкретну подршку свих наших савезника у овој борби“, Ердоган је сугерисао да је Турска била једина сила НАТО-а која се борила против „претњи“ из Сирије, укључујући ИД, током девет година и да су претрпели губитке трупа, пише "Спутњик Интернешнал".

"Ситуација у Сирији угрожава Европу. Ниједна земља у Европи нема право да равнодушно гледа на хуманитарну драму у Сирији", казао је Ердоган.

Са своје стране, Столтенберг је указао на "заједнички изазов" миграционих и избегличких токова дуж грчко-турске границе, и рекао да овај проблем захтева "заједничка решења".

"Дакле, поздрављам дијалог између Турске и Европске уније и верујем да се може наћи пут напред. НАТО ће наставити да игра своју улогу. Тренутно смо распоређени у ГНЦ-у како бисмо помогли у решавању избегличке и мигрантске кризе. Савезници су такође спремни да наставимо да подржавамо Турску, а ми истражујемо шта бисмо још могли учинити ", рекао је Столтенберг.

Ердоган је у недјељу позвао Грчку да "отвори капије" мигрантима, сугеришући да их земља "пусти у друге европске земље" и "ослободи се тог терета".

Немачки министар спољних послова Хаико Мас упозорио је Анкару да мигрантско питање не користи као "чип политичког преговарања" с европским земљама пре разговора с званичницима ЕУ.

Десетине хиљада миграната окупило се крај турско-грчке границе крајем прошлог месеца након што је Анкара објавила да је отворила своју границу са ЕУ усред борби у Идлибу у Сирији. Прошле недеље, председник Ердоган упозорио је да ће дозволити "милионима избеглица" да се преселе према границама Турске са ЕУ, с тим да ће се период једностране самопожртве Турске у односу на избеглице "привести крају".

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR