Glas Javnosti

SAMI SVOJI ŠEFOVI: Kina uvodi u saobraćaj novi domaći avion

Svet
Autor: Glas javnosti

China Eastern Airlines, prvi kupac domaćeg, kineskog uskotrupnog mlaznjaka C919, u nedelju će krenuti s prvim komercijalnim letom tog aviona, pokazala je aplikacija tog avioprevoznika.

Avion C919 poleteće pod brojem leta MU9191 u 10:45 sati po pekinškom vremenu sa međunarodnog aerodroma Shanghai Hongqiao i sleteti na Beijing Capital u 13:10 sati.
Komercijalni rad aviona C919 označava prekretnicu u nadama Kine da će ta letelica razbiti dugogodišnji duopol Airbusa i Boeinga u svetskoj avio-industriji.
Avion je proizvela kompanija Commercial Aviation Corp of China kao konkurenta "porodicama" aviona Airbus A320neo i Boeing 737 MAX, a već je obavio mnoge letove bez putnika.

Glavna baza u Šangaju
China Eastern Airlines prethodno je objavio da će C919 leteti komercijalno sa Šangajem kao glavnom bazom.
Taj avioprevoznik je potpisao ugovor za izradu pet aviona C919 u martu 2021. godine, te je svoj prvi primjerak, označen brojem B-919A, primio u decembru i počeo 100 sati testnih letova za proveru praznih aviona.
Kineska državna novinska agencija Sinhua najavila je prošle godine da će C919 obaviti svoj prvi komercijalni let u proleće.
Avion sa 164 sedišta dolazi s rasporedom kabine u dve klase, koja se sastoji od poslovnih i ekonomskih sedišta. Iako se sastavlja u Kini, uveliko se oslanja na zapadne komponente, uključujući motore i drugo, prenosi M01S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR