Glas Javnosti

SAHRANE PRESKUPE U KANADI: Sve veći broj tela koja niko ne preuzima

Svet
Autor: Glas javnosti

U nekim kanadskim provincijama poslednjih godina zabeležen je porast broja tela umrlih koji nisu traženi, a najbliži rođaci navode troškove sahrane kao razlog zašto ne preuzimaju posmrtne ostatke svojih najmilijih.

Ovaj fenomen je podstakao najmanje jednu pokrajinu da izgradi novo skladište.

Ukupna cena sahrane u Kanadi je porasla na oko 8.800 kanadskih dolara (oko 700.000 dinara) sa oko 6.000 dolara iz 1998. godine, prema procenama industrijske trgovinske grupe.


U Ontariju, najmnogoljudnijoj kanadskoj provinciji, broj tela koje niko nije preuzeo porastao je na 1.183 u 2023. godini (242 u 2013), rekao je Dirk Hajer, glavni mrtvozornik provincije.

U većini tih slučajeva, najbliži srodnici su identifikovani, ali nisu mogli da preuzmu telo iz raznih razloga, a najčešći je novac.

Finansije čine 20 odsto od ukupnog broja nepotraženih tela u 2022. prešle na 24 odsto u 2023. godini.

„To je uznemirujuće jer se radi o osobi koja je preminula i nema nikoga – porodice, prijatelja ili drugih – koji bi mogli da daju uputstva ili planove za tu osobu nakon njene smrti“, rekao je Hajer.

Zvanično, u Ontariju, telo se smatra nepotraženim nakon 24 sata. Ali nadležni mogu provesti nedelje pokušavajući da lociraju najbliže rođake, rekao je on.

Ako rođaci potvrde da ne mogu da preuzmu telo, lokalna opština radi sa pogrebnim zavodom kako bi obezbedila jednostavnu sahranu.


U međuvremenu, telo se čuva u mrtvačnici ili skladištu sa kontrolisanom temperaturom.

„Uvek je bilo porodica kojima je potrebna dodatna pomoć. (Ali) nikada nisam video toliki broj posmrtnih ostataka koji trenutno postoje“, rekao je Alan Кol, vlasnik pogrebne kuće Mekinon i Bouz u Torontu.

U Кvebeku je broj tela koja niko nije želeo da sahrani porastao na 183 u 2023. godini, dok ih pre 20 godina bilo 66. U Alberti, broj tela za koje niko od najbližih rođaka nije mogao da se pronađe i da ih zatraži porastao je na 200 u 2023. u odnosu na 80 u 2016. godini.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR