Glas Javnosti

SAGOREO U KOSMOSU! Posle više od pola veka srušio se NASA satelit

Svet
Autor: Glas javnosti

Satelit agencije NASA sagoreo je u Zemljinoj atmosferi, a nakon što je mnogo godina proveo u penziji. U pitanju je Orbitirajuća geofizička opservatorija (Orbiting Geophysics Observatory 1), ili kraće – OGO-1, koji se put kosmosa vinuo u septembru 1964. godine.

Satelit je u prvih pet misija naučnicima trebalo da pomogne da bolje razumeju Zemljino magnetno polje, a OGO-1 je oko Zemlje kružio i nakon što je prestao da bude koristan 1971. godine.

Takvi putevi nikada nisu laki, budući da oko naše planete kruže i drugi materijali iz kosmosa, te se često sudaraju sa letelicama i usporavaju ih. Takve situacije se ponavljaju sve dok ponovni ulazak u atmosferu ne postane neizbežan.

Tako se i OGO-1, težak 487 kilograma, u subotu 29. avgusta, susreo sa takvim problemom, ušao u atmosferu i sagoreo, a da nije predstavljao opasnost za Zemljane.

Satelit je u atmosferu ušao 25 minuta ranije nego što je NASA predvidela, te 160 kilometara južnije nego što se očekivalo. OGO sateliti su i nakon prve verzije nastavili da putuju u svemir, ali je OGO-1 ostao najduže na zadatku, budući da su se njegovi naslednici na matičnu planetu vratili mnogo ranije.

(Glas javnosti/B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR