Glas Javnosti

САД СУ ИХ СТВАРНО УПЛАШИЛИ: Америка запретила Русији елеиминацијом пројектила који носе нуелеарне бојеве главе

Svet
Autor: Глас јавности / Бета - ФоНет / од 02.10.2018.

Представница САД при НАТО Кеј Бејли Хачисон рекла је да Русија мора да заустави развој нових пројектила способних да носе нуклеарне бојеве главе и упозорила да би САД могле да "елиминишу" тај систем ако постане оперативан.

НАТО се брине да ракетни систем 9М729 крши Споразум о нуклеарним снагама средњег домета из 1987. године. Тај споразум из времена Хладног рата забрањује читаву једну класу оружја - крстареће ракете лансиране са земље с дометом од 500 до 5.500 километара.

Хачисон је рекла да је "време да Русија седне за сто и престане с кршењем (споразума)".

Према њеним речима, ако би руски ракетни систем "био оспособљен за коришћење" онда би САД "трагале за капацитетима да елиминишу пројектил који може да погоди било коју земљу у Европи и да погоди САД".

Русија врши штетан утицај на Западни Балкан

„Народ Црне Горе је јасно показао да жели да се придружи Западу и ми то поштујемо“, изјавила је Хачисон на питање „Вијести“ како коментарише наводе председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа да су Црногорци агресиван народ који би могао изазвати Трећи светски рат и шта то значи за америцку подршку члану 5 о колективној одбрани.

Хачисон је то рекла на конференцији за новинаре уочи сутрашњег састанка министара одбране земаља чланица НАТО у Бриселу.

Вијести подсећају да је Трамп у јулу ове године, после Самита НАТО, изјавио да би Црногорци могли да изазову нови светски рат, на питање новинара „Фокса“ зашто би његов син, на пример, морао да шаље свог сина да брани Црну Гору.

Коментаришући референдум у Македонији, амбасадорка је истакла да САД подржавају политику отворених врата, односно пријем нових чланица. Упитана о руском утицају у региону, нарочито после референдума у Македонији, Хачисон је рекла да је свесна њиховог „штетног утицаја“ на Западном Балкану.

Састанак министара одбране земаља чланица НАТО трајаће два дана. Црногорску делегацију предводиће министар одбране Предраг Бошковић. Црна Гора је постала чланица НАТО 5. јуна прошле године.

Глас јавности / Бета - ФоНет / од 02.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR