Glas Javnosti

SAD: Preporučeno podizanje optužnice protiv Trampa zbog događaja na Kapitolu

Svet
Autor: Glas javnosti

Komisija Predstavničkog doma koja je istraživala upad u Kongres 6. januara 2021. godine, jednoglasno je preporučila Sekretarijatu za pravosuđe podizanje optužnice protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Komisija je navela četiri krivična dela za koja smatra da predstavljaju osnov za podizanje optužnice, a to su opstrukcija zvaničnog postupka, zavera protiv SAD, iznošenje lažnih izjava i podsticanje i podržavanje pobune.

Komisija, u kojoj je sedmoro demokrata i dvoje republikanaca, takođe je preporučila Sekretarijatu za pravosuđe da pokrene postupak protiv Džona Istmana, jednog od Trampovih pravnih savetnika. Istman je radio za Trampa i lobirao kod potpredsednika Majka Pensa da blokira potvrđivanje rezultata predsedničkih izbora 2020.

Napisao je memorandum na dve strane u kome tvrdi da Pens može da poništi rezultate predsedničkih izbora tokom potvrđivanja rezultata u Kongresu 6. januara. Takođe je održao vatreni govor na mitingu Trampovih pristalica “Zaustavimo krađu” pre napada na Kapitol i iznosio lažne tvrdnje o izbornoj prevari.

Preporuka o podizanju optužnice pretežno je simbolična, jer Sekretarijat za pravosuđe treba da odluči da li će podići optužnicu protiv Trampa ili ne, ali ona istovremeno odražava snažan stav komisije i doprinosi političkom pritisku na sekretara za pravosuđe Merika Garlanda i specijalnog tužioca Džeka Smita, koji sprovodi istragu o događajima 6. januara i Trampovoj ulozi u njima/ prenose vesti.online.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR