Glas Javnosti

SAD planiraju nuklearne probe?

Svet
Autor: Glas Javnosti

Sjedinjene Američke Države biće spremne da sprovedu nuklearne testove „u roku od nekoliko meseci“ ukoliko predsednik izda takvo naređenje, izjavio je v. d. pomoćnika zamenika američkog ministra odbrane za nuklearna pitanja Dru Volter.

Prema njegovim rečima, moguće je izvršiti „veoma brze probe sa ograničenim mogućnostima prikupljanja podataka“, s obzirom na kratke rokove, ukoliko predsednik to naredi iz tehničkih ili geopolitičkih razloga, piše portal „Difens njuz“.

„Mislim da bi se to moglo uraditi prilično brzo“, precizirao je Volter.
On je napomenuo da ukoliko se bude radilo o ozbiljnijim probama sa potpunijim prikupljanjem podataka, onda će za to biti potrebne godine.  

Sjedinjene Američke Države ne izvode nuklearne probe od 1992. godine, a takođe ne proizvode nova jezgra plutonijuma za nuklearno oružje, koristeći zalihe.

Vašington je 2018. godine deklasifikovao podatke o broju nuklearnih bojevih glava koje poseduje, a američki predsednik Donald Tramp naredio je obnavljanje nuklearnog arsenala i obnovu proizvodnje plutonijumskih jezgara na 80 komada godišnje.

Osim toga, Vašington se povukao iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i zvanično obavestio o povlačenju iz Sporazuma o otvorenom nebu, čije obaveze ističu za pola godine. Takođe je nejasna sudbina Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju (START-3), koji ističe u februaru 2021, ako se ne produži za još pet godina.

Sputnik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR