Glas Javnosti

SAD i Velika Britanija optužile Rusiju: Lansirali su oružje u svemir?

Svet
Autor: Glas javnosti

Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države optužile su Rusiju da je iz svemira lansirala projektil sličan oružju.

U izjavi, šef britanske svemirske uprave rekao je: -Zabrinuti smo zbog načina na koji je Rusija testirala jedan od svojih satelita lansirajući projektil sa karakteristikama oružja.-

U saopštenju se kaže da radnje poput ove "ugrožavaju mirnu upotrebu prostora"

SAD su ranije izrazile zabrinutost zbog ovog ruskog satelita.

U svojoj izjavi, zračni potpredsjednik zrakoplovne policije, Marvei Harvei Smit, rekao je: -Radnje poput ove prete mirnom korištenju prostora i riskiraju da nastanu krhotine koje mogu predstavljati pretnju satelitima i svemirskim sistemima od kojih svet zavisi-.

-Pozivamo Rusiju da izbegava dalje ovakvo testiranje. Takođe pozivamo Rusiju da nastavi konstruktivno da sarađuje sa Velikom Britanijom i drugim partnerima na podsticanju odgovornog ponašanja u svemiru-, naveo je.

To je prvi put da je Velika Britanija iznela optužbe za rusko probno ispaljivanje u svemiru, kaže BBC-ov dopisnik odbrane Džonatan Bejl, a dolazi samo nekoliko dana nakon što je istraga pokazala da je vlada Velike Britanije "loše podcenila" pretnju koju je predstavljala Rusija.

Incident će pojačati zabrinutost zbog nove trke u naoružanju u svemiru, dodao je, rekavši da i druge nacije istražuju tehnologije koje bi se mogle koristiti kao oružje u svemiru.


SAD su rekle da je ruski satelitski sistem isti onaj koji je izazvao zabrinutost tokom 2018. i ranije ove godine kada su ga SAD optužile za manevrisanje u blizini američkog satelita.

O ovom poslednjem incidentu, general Džen Rajmond, koji je na čelu američke svemirske komande, rekao je da postoje dokazi -da je Rusija sprovela nerazorna testiranja protivsatelitskog oružja sa svemirskog sistema-.

Rekao je da je Rusija "ubrizgala novi objekt u orbitu" sa satelita.

Džen Rajmond je dodao: -Ovo je još jedan dokaz ruskih kontinuiranih napora da razvija i testira svemirske sisteme i u skladu sa objavljenom vojnom doktrinom Kremlja o upotrebi oružja koje predstavlja opasnost za američke i savezničke stanice u svemiru-.

U februaru je američka vojska saopštila da su dva ruska satelita manevrisala blizu američkog, a u aprilu je Moskva testirala ispaljivanje zemaljskog satelitskog presretača.

Samo četiri zemlje - Rusija, SAD, Kina i Indija - pokazale su protivsatelitsku sposobnost tokom prethodnih decenija. Protivsatelitske bojeve glave bile su nošene vazduhoplovima ili raketama, a sateliti su takođe osvetljeni laserima.

Ali Moskva takođe očigledno koristi jedan satelit za ubijanje drugog. Interesovanje za takvo naoružanje je sve veće s obzirom na to da se oslanjamo na satelite za različite svrhe, poput prikupljanja obaveštajnih podataka, komunikacije, navigacije i ranog upozoravanja.

Ne postoji sporazum kojim se takvo oružje zabranjuje ili ograničava, mada su brojne zemlje zalagale nekakav sporazum da ovo postigne.

Ali u vojnom pogledu svemir je već postao nova granica s nekoliko zemalja koje u svojim oružanim snagama organizuju posebne komande koje se bave i odbrambenim i ofanzivnim aspektima zaštite njihovih suštinskih svemirskih sistema.

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR