Glas Javnosti

SAD: Čovek koji je nevin osuđen za ubistvo, oslobođen posle 30 godina

Svet
Autor: Glas javnosti

Sud u Sent Luisu u državi Misuri, oslobodio je Lamara Džonsona koji je nevin proveo skoro 30 godina u zatvoru zbog ubistva koje nije počinio.

"Ne mogu da kažem da sam znao da će se to desiti, ali nikad ne bih odustao od borbe za ono što znam da je ispravna stvar. Sloboda mi je oduzeta greškom," izjavio je Džonson (49), prenosi AP. 

Džonson, tvrdi da je "najveći deo posla uradio sam" i da je to najbolji način da se zadobije pažnja suda ili bilo koga drugog.

Uspeo je da kontaktira ljude "koji su bili spremni da svedoče i kažu istinu."

Džonson je imao samo 20 godina kada su njegovog prijatelja Markusa Bojda, upucala dvojica maskiranih muškaraca.

Policija je tada uhapsila Džonsona, a sud ga je proglasio krivim na osnovu svedočenja očevica i zatvorskog policijskog informatora koji je navodno čuo Džonsona da priča o zločinu.


Prema studijama, svedočenje očevica je tačno samo u otprilike 50 odsto slučajeva, a ova vrsta identifikacije često odražava rasne predrasude.

Očevidac zločina Džejms Gregori Elking, je pred sudom u decembru naveo da je detektiv koji je tada istraživao ovaj slučaj vršio pritisak na njega da označi Džonsona kao ubicu.

Ispostavilo se i da su tvrdnje zatvorskog policijskog informatora bile netačne.

Oslobođeni Lamar Džonson, izjavioje da je puštanje na slobodu posle skoro 30 godina nepravedno provedenih iza rešetaka "uzbudljivo i pomalo zastrašujuće."

"Moram da izađem u svet i učim, moram da preživim i sredim svoj život," zaključio je Džonson.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR